VieCuri arts met patient in de BuitensteBinnenTuin

Gebruik patiëntgegevens en lichaamsmateriaal

VieCuri vindt het heel belangrijk dat het gebruik van patiëntgegevens en resterend lichaamsmateriaal op een verantwoorde manier gebeurt. Hiervoor houden we ons aan strikte regels. 

Gebruik patiëntgegevens

Als wij gegevens verzamelen of delen dan doen wij dit waar mogelijk anoniem. De gegevens zijn dan niet te koppelen aan u als persoon. Voor dit onderzoek is uw toestemming niet vereist, maar u kunt hier wel bezwaar tegen maken.

 

Is het gebruik van anonieme patiëntgegevens niet mogelijk? Dan coderen wij de patiëntgegevens. Het onderzoek wordt dan met een unieke patiëntcode uitgevoerd. Voor onderzoekers die een koppeling kunnen maken tussen deze code en uw persoonsgegevens geldt een strikte geheimhoudingsplicht. Voor het verstrekken van deze gegevens en niet-anonieme patiëntgegevens is uw toestemming nodig tenzij dat redelijkerwijs niet mogelijk is. U kunt hier wel bezwaar tegen maken. 

 

De geheimhoudingsplicht geldt ook als gegevens niet geanonimiseerd of gecodeerd kunnen worden. Bijvoorbeeld als een medewerker van Kwaliteit en Veiligheid van VieCuri een dossieronderzoek uitvoert omdat er een calamiteit is gemeld. Hiervoor hoeven wij geen toestemming te vragen. U kunt hier wel bezwaar tegen maken. 

Gebruik resterend lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek

Het komt voor dat er bij u lichaamsmateriaal wordt afgenomen voor onderzoek. Bijvoorbeeld bloed, urine of weefsel. Vaak blijft een deel van dit lichaamsmateriaal over. Dit noemen we 'resterend lichaamsmateriaal'. 

 

Resterend lichaamsmateriaal kan worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Meestal kan het materiaal anoniem of gecodeerd gebruikt worden. Als dit kan dan hoeven wij geen toestemming te vragen voor het gebruik. U kunt hier wel bezwaar tegen maken.  

 

Informatie over wetenschappelijk onderzoek in VieCuri

Bezwaar

Voor gegevens die VieCuri wettelijk verplicht moet aanleveren hoeven wij geen toestemming te vragen aan u als patiënt. Hier kunt u ook geen bezwaar tegen maken.

 

Voor het overige gebruik van patiëntgegevens voor kwaliteitsverbetering en wetenschappelijk onderzoek kunt u wel bezwaar maken. Dit geldt ook voor het gebruik van resterend lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Als u bezwaar maakt dan wordt dit in uw dossier genoteerd en dan worden uw gegevens niet gebruikt. U kunt bezwaar maken door via onderstaande button het bezwaarformulier te openen en in te vullen.

 

Open het bezwaarformulier

 

Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat u helemaal vrij bent in uw keuze. Als u bezwaar maakt dan heeft dat geen gevolgen voor de relatie met uw arts of met het ziekenhuis. U krijgt in alle gevallen dezelfde zorg. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in onze 'Goed om te weten' informatie. 

 

Naar de  'Goed om te weten' informatie

scroll terug naar boven