Reconstructieve chirurgie

Bij reconstructieve chirurgie kan het gaan om geboorteafwijkingen, ongelukken, maar ook mensen door kanker, een andere ziekte of door een ongeval een deel van hun lichaam hebben moeten inleveren. 

Reconstructieve chirurgie en microchirurgie

Microchirurgie is plastische chirurgie op de micromillimeter. Het is de kunst en de techniek om gezond weefsel te verplaatsen naar een zieke plek in het lichaam. Plastisch chirurgen kunnen dankzij de microchirurgie lichaamsdelen redden en kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

 

Microchirurgie is opereren met behulp van een microscoop, uitgevoerd met hele kleine instrumenten. In het lichaam komen stukken weefsel voor, zoals huid, vet, bot of spier, die door een heel klein bloedvaatje gevoed worden.

 

Doordat plastisch chirurgen precies weten waar het bloedvaatje loopt, kunnen zij het weefsel met bloedvat en al weghalen van een plaats waar te veel zit of waar het goed te missen is. Daarna maken zij onder de microscoop, met een extreem dunne naald en draad (dunner dan een mensenhaar), het bloedvat op een andere plaats weer vast. De doorbloeding komt weer op gang en het weefsel overleeft op de nieuwe plek.

Microchirurgie wordt vaak toegepast bij borstreconstructie.

Borstreconstructie

Borstreconstructie, wil ik dat?

Wanneer iemand de diagnose borstkanker krijgt roepen er veel vragen op. Wat is kanker nu eigenlijk? Welke vormen van borstkanker zijn er en wat zijn de behandelmogelijkheden en of reconstructiemogelijkheden? Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland onder vrouwen. Op het moment dat borstkanker geconstateerd is, kan het nodig zijn dat er een operatie volgt.

Onze plastisch chirurgen bieden een breed en compleet scala aan van borstreconstructies binnen VieCuri als STZ ziekenhuis. Zij zijn mede door hun ervaring ook nauw betrokken bij nieuwe mogelijkheden en wetenschappelijke onderzoeken als het gaat om borstreconstructie.

 

Als u een borstreconstructie overweegt, is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een gereconstrueerde borst zal in vorm en grootte altijd duidelijk verschillen van een natuurlijke borst. De borst voelt ook anders aan. Toch zijn vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan in het algemeen zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat. Ze durven weer alles aan en voelen zich daardoor psychisch sterker. Een borstreconstructie is zowel lichamelijk als geestelijk een zware ingreep. Soms zijn meerdere operaties noodzakelijk. Daar komt nog bij dat het soms nodig is de natuurlijke borst te verkleinen of te verstevigen om de gereconstrueerde borst en de natuurlijke borst zo veel mogelijk op elkaar te laten lijken.

Korte introductie borstreconstructie

In 2021 maakten we een kort filmpje over enkele behandelmethoden, waarin ook de ervaring van een patiënt naar voren komt. De arts bespreekt welke operatie in uw situatie het meest geschikt is.

Video

Persoonlijke benadering

We hanteren een persoonlijke benadering, want elk behandeltraject en patiënt is anders. Indien nodig werken we samen met diverse specialisten. In een multidisciplinair team (MDO) overleggen we, als dit nodig is, elke patiënt. Hierbij is dan de oncologisch chirurg (hoofdbehandelaar), verpleegkundig specialist, radioloog (voor het beoordelen en uitvoeren van beeldvormende onderzoeken en het uitvoeren van puncties), patholoog (voor beoordeling weefselonderzoek), radiotherapeut (voor eventuele bestraling), internist-oncoloog (voor eventuele chemotherapie), plastisch chirurg en nucleair geneeskundige (voor beoordeling nucleaire onderzoeken) aanwezig. Op deze manier bieden en leveren wij de beste zorg en kwaliteit op het gebied van borstreconstructie.

Mogelijkheden voor borstreconstructie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor borstreconstructie, waarbij de borst geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. De plastisch chirurg zal de opties met u bespreken.

 

1. Borstreconstructie met implantaten (siliconen borstprothesen, tissue-expander

Borstreconstructie door middel van het plaatsen van borstimplantaten wordt vaak niet geadviseerd als u radiotherapie krijgt of heeft gehad. De plastisch chirurg zal met u bespreken of deze mogelijkheid een optie voor u is.

  • Prothesen  
    Als er voldoende soepele en gave huid aanwezig is en de grote borstspier nog intact is, is het implanteren van een borstprothese* onder deze huid en spier de eenvoudigste manier om een nieuwe borst te maken. Bij deze operatie wordt gebruikgemaakt van het litteken van de amputatie. De ingreep duurt ongeveer een uur en de ziekenhuisopname één tot vijf dagen.  
  • Tissue-expander na borstamputatie
    Als na een borstamputatie er niet genoeg huid aanwezig is, maar de huid wel van goede kwaliteit is, kan een prothese (lijkt op een ballon) worden gebruikt om de huid op te rekken (weefselexpansie). Via het litteken van de amputatie wordt deze ballon onder de grote borstspier ingebracht. Deze ingreep neemt ongeveer een uur in beslag en u moet er één tot twee dagen voor in het ziekenhuis worden opgenomen. Deze protheses wordt wekelijks op de polikliniek met een fysiologische zoutoplossing gevuld totdat het gewenst volume is bereikt. In een vervolgoperatie wordt de definitieve prothese geplaatst.

Meer informatie

Borstprothesen bestaan uit een soepel siliconen omhulsel dat vooraf gevuld is met een siliconengel. VieCuri plaatst Mentor prothesen, deze zijn er in verschillende maten. De laatste jaren is er veel discussie geweest over problemen die door het lekken van siliconen zouden worden veroorzaakt. In Nederland stelt de overheid zich vooralsnog op het standpunt dat het verband tussen inwendige siliconen prothesen en gezondheidsklachten wetenschappelijk niet duidelijk is aangetoond.

Lees op de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie meer informatie. Kiest u voor siliconen borst-implantaten, dan wordt geadviseerd de Chirurgische bijsluiter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie goed door te lezen.

 

2. Borstreconstructie met eigen weefsel

De plastisch chirurgen van VieCuri, MUMC+ in Maastricht en Zuyderland, locatie Sittard, werken in een samenwerkingsverband. Door deze intensieve samenwerking is dit team continu op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en zijn zelfs voortrekkers van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van borstreconstructie door middel van de zogeheten 'DIEP- techniek' en lipofilling.

  • DIEP-lap methode
    in VieCuri worden veel borstreconstructies gedaan door middel van de DIEP- operatie. Als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven kan een nieuwe borst gereconstrueerd worden van huid- en vetweefsel van de (onder)buik. Dit kan alleen als er op die plek een huid- en vet- overschot bestaat. De plastisch chirurg kan, tijdens de borstamputatie, op deze manier een borst reconstrueren zonder dat er een prothese nodig is. Er is dus maar één operatie nodig om een nieuwe borst te reconstrueren. Voor deze operatie moet u circa vier tot zeven dagen in het ziekenhuis liggen. De ingreep zelf duurt ongeveer vier tot tien uur, afhankelijk van een éénzijdige of dubbelzijdige ingreep.

    Op 1 oktober 2014 werd in VieCuri een live DIEP- operatie uitgezonden, uitgevoerd door drs. John Sawor. Waarschuwing: de beelden kunnen confronterend zijn.
    Bekijk de live borstreconstructie op Youtube.
  • Borstreconstructie door middel van lipofilling
    We zijn koploper wanneer het gaat om het aanbieden van alle mogelijkheden van borstreconstructie. VieCuri neemt deel aan de BREAST II studie als 1 van de 8 centra in Nederland. Dit doen we om voortdurend de beste zorg te kunnen leveren aan (ex)kankerpatiënten. Daarnaast blijven we ons inzetten om onze zorg continue te verbeteren en vernieuwen. Dit wetenschappelijk onderzoek evenals anderen die gaan komen spelen hierin een belangrijke rol. Ook blijven we ons als zorgprofessionals en specialisten hierin voortdurend verbeteren en ontwikkelen.

    Op dit moment is de BREAST II gesloten. De BREAST II is een landelijke nevenstudie van “the BREAST trial”, waarbij onderzoek wordt gedaan naar volledige borstreconstructie middels AFT ofwel lipofilling. AFT is een zeer veelbelovende techniek omdat het minder invasief is dan de huidige eigen weefsel technieken en zeer natuurlijke resultaten kan geven. Een nadeel is dat er met deze techniek per keer een beperkte hoeveelheid vetweefsel kan worden getransplanteerd, waardoor er gemiddeld 3 tot 4 korte ingrepen voor nodig zijn om een volledige nieuwe borst te maken.

    De resultaten na 2 operaties lipofilling van de borsten zijn erg positief. Patiënten zijn enthousiast. Lees het artikel met Jolanda van Dijk, één van de eerste deelnemers aan dit onderzoek.

    De AFT behandeling bestaat uit 3 stappen, die herhaald kunnen worden totdat een volledige borst is ontstaan:
  1. Een vacuüm apparaat, een soort zuignap voor over de borst (EVE-bra), bereidt de transplantatie van het eigen vetweefsel voor. Om een maximaal resultaat te bereiken moet dit apparaat twee weken lang 10 uur per dag gedragen worden.
  2. Het transplanteren van vetcellen naar de borstregio. Dit gebeurt onder algehele narcose op de operatiekamer. Uit de buik, heup of bovenbeenregio’s wordt vetweefsel geoogst middels fijnzinnige liposuctie. Deze vetcellen worden vervolgens gezuiverd en in de borstregio geïnjecteerd (AFT).
  3. De vacuüm BH wordt nogmaals twee weken gedragen om de ingroei van de getransplanteerde vetcellen te stimuleren. Om de plek waar het vetweefsel vandaan is gehaald, wordt twee tot vier weken drukkleding gedragen, bijvoorbeeld door middel van een buikband of een strakke broek.

 

Na een borstreconstructie is de mogelijkheid, die met u wordt besproken, om te kiezen voor een

Tepelreconstructie en of medische tepeltatoeage

Na een van onderstaande operaties kan als dat gewenst is poliklinisch een tepel gereconstrueerd worden. Een tepeltatoeage is ook mogelijk, op een borst die wel of geen tepelreconstructie heeft gehad.

  • Tepelreconstructie
    6 tot 12 maanden na de borstreconstructie kan een tepelreconstructie gedaan worden. Veelal is dit een poliklinische ingreep met een lokale verdoving. De ingreep duurt 30 a 45 minuten. Als de gezonde borst aangepast moet worden aan de nieuwe borst, wordt de tepelreconstructie meestal met deze (borst verkleinende) operatie gecombineerd op de operatiekamer onder narcose. 
  • Tepeltatoeage
    Binnen de poli plastische chirurgie is een dematografiste aanwezig die medische tepeltatoeages zet. Dit kan ongeveer 1 jaar na de laatste operatie, omdat littekens goed moeten helen. Gekozen kan worden om na het intakegesprek gelijk de eerste tepeltatoeage te zetten. Deze behandeling duurt ongeveer 2 à 3 uur en zal 2 à 3 keer moeten plaatsvinden.

De tepelreconstructie en de medische tepeltatoeage vinden poliklinisch bij poli plastische chirurgie plaats. Heeft u een medische indicatie, dan kan bij de zorgverzekering een machtigingsaanvraag gedaan worden. U krijgt dan van de zorgverzekering bericht of u in aanmerking komt voor een vergoeding of dat deze voor eigen rekening zijn.

Verbeteren van onze zorg

Op basis van kwartaalrapportages en patiëntervaring verbeteren we voortdurend onze zorg. Kijk bijvoorbeeld op zorgkaart Nederland voor de waardering van onze plastisch chirurgen.

 

scroll terug naar boven