Kindergeneeskunde

Op de afdeling Kindergeneeskunde worden kinderen en jongeren behandeld van 0 tot 18 jaar. Zij kunnen terecht voor de meest uiteenlopende aandoeningen en problemen die kunnen optreden.

Kindergeneeskunde is een apart specialisme omdat kinderen geen kleine volwassenen zijn. Kinderen hebben bijvoorbeeld andere ziekten dan volwassenen. Soms hebben medicijnen ook een andere werking bij kinderen dan bij volwassenen. Bovendien kunnen symptomen van ziekten erg verschillen, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Daarnaast speelt bij kinderen de groei en ontwikkeling een belangrijke rol.

Alle artsen behandelen het gehele terrein van de kinderziekten. Sommige artsen hebben daarnaast nog een specifiek aandachtsgebied, zoals allergie, hartziekten, longaandoeningen, oncologie, ADHD, Down syndroom, groeistoornissen, diabetes of overgewicht. De kinderarts behandelt alle aandoeningen waarbij niet geopereerd hoeft te worden.

Meisje luistert met stethoscoop naar buik van knuffelkonijn

Onze zorgverleners

M. (Marja) van Haren-Beers

kinderoncologieverpleegkundige

MSc R. (Rianne) Koning

verpleegkundig specialist shared care kinderoncologie

A.H.H.M. (Anke) Jacobs-Hendrikx

secretaresse kinderallergiecentrum

L. (Lisa) van Osch

kinderoncologieverpleegkundige

Het hele zorgteam
kind speelt op het scherm

Handig om te weten

Voor een eerste afspraak is altijd een verwijzing nodig van de huisarts of een andere verwijzer.

In ieder ziekenhuis zijn wachttijden. Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk te helpen. Bekijk de wachttijden per specialisme.

De meeste zorg in het ziekenhuis valt binnen de basisverzekering. U betaalt (bijna) altijd een verplicht eigen risico. Of de zorg vergoed wordt, hangt af van de polisvoorwaarden. Informeer bij de zorgverzekeraar of de behandeling wordt vergoed.

Kijk voor meer informatie bij Kosten en facturen.

Wetenschappelijk onderzoek is van belang voor het verbeteren van de zorg aan patiënten. De afdeling Kindergeneeskunde is altijd actief bezig met wetenschappelijk onderzoek, dat vaak in samenwerking met andere ziekenhuizen plaatsvindt. Deelname van patiënten aan wetenschappelijk onderzoek geschiedt pas nadat zij van tevoren gedetailleerd zijn geïnformeerd over het onderzoek en hun toestemming hebben gegeven.

Ziekenhuizen

De Kindergeneeskunde in VieCuri werkt intensief samen met zowel het AZM in Maastricht als het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Daardoor ontstaat één doorlopend zorgtraject voor de kinderen, die eerst in Nijmegen of Maastricht opgenomen zijn geweest en daarna onder de zorg komen te vallen van de kinderartsen in het VieCuri.

Kinderrevalidatie Adelante

Bij de kinderrevalidatie leer je omgaan met de lichamelijke problemen die je (tijdelijk of blijvend) hebt overgehouden na een operatie, ziekte of ongeluk.
Als je revalidatie nodig hebt bespreekt de kinderarts dit met jou en je ouders. Samen maken we dan een aangepast behandelplan, dat is ingesteld  op jouw wensen en behoeften.

Adelante is van maandag t/m vrijdag bereikbaar via (045) 528 34 00

Meer informatie vind je op de website van Adelante.

Neonatologie is het specialisme dat zich bezighoudt met de zorg voor te vroeg geboren baby's (prematuren), kinderen met een te laag geboortegewicht en in sommige gevallen kinderen met problemen bij de geboorte. Deze kinderen hebben vaak extra bewaking en zorg nodig. Ook is het mogelijk dat een kind voor een onderzoek of ter observatie wordt opgenomen.

De afdeling Neonatologie bevindt zich in het  Geboortecentrum. 

Lees meer over kinderallergie bij het Kinderallergiecentrum.

Lees meer over kinderoncologie op de pagina van Kinderoncologie Shared Care Centrum.

Samen voor gezondheid

Blue Light Ride 2022: blauw verlichte stoet voertuigen brengt bezoek aan zorginstellingen

Bij eindpunt VieCuri is een aantal chronisch zieke kinderen uitgenodigd om op de kinderafdeling de stoet te bekijken.

  Lees meer
Algemeen
Nieuws

Bouwen met Lego op de Kinderafdeling

  Lees meer
Algemeen
Artikel
Alle ontwikkelingen bij kindergeneeskunde
scroll terug naar boven