Een kijkje op de IC-kamer

We leggen hier uit wat je allemaal ziet op een IC-kamer en waar dit voor is.

IC kamer
IC-kamer

Infokaart

Op de infokaart kan de familie persoonlijke informatie schrijven over de patiënt. Ze kunnen opschrijven wat voor hem/haar belangrijk is. Bijvoorbeeld zijn/haar hobby’s, huisdieren, favoriete muziek- of televisieprogramma’s, maar ook hoe hij/zij aangesproken wil worden.

 

infokaart

Computer

Op iedere patientenkamer staat een computer. Hierop noteren de zorgverleners alle gegevens over de zorg en de behandeling in het Elektronisch Patienten Dossier (EPD). Alleen zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van de patient hebben toegang tot deze gegevens.

computer

Tillift

Op de patiëntenkamer is een tillift in het plafond ingebouwd om bedlegerige patiënten veilig te kunnen verplaatsen.

tillift

Dialysemachine

Het menselijk lichaam raakt zijn afvalstoffen kwijt via de urine. De productie van urine gebeurt in de nieren. Als de nieren veel schade hebben opgelopen, zijn deze tijdelijk niet meer in staat urine te maken en kan het lichaam zijn afvalstoffen niet meer kwijt raken. Het kan dan nodig zijn om te dialyseren. Door deze nierfunctievervangende therapie raakt het lichaam toch zijn afvalstoffen kwijt.

dialysemachine

Infuuspomp

In de infuuszak zit vocht, een medicijn of bloed. De infuuspomp zorgt er voor dat de patiënt de inhoud van de infuuszak precies in het juiste tempo krijgt toegediend. Als de infuuszak leeg is geeft de infuuspomp een alarm, zodat de verpleegkundige deze kan vervangen.

infuuspomp

Perfusoren

Een perfusor is een spuitenpomp waarin de verpleegkundige spuiten met medicijnen kan plaatsen. De pomp zorgt ervoor dat de patiënt de juiste hoeveelheid medicijnen krijgt. Het medicijn gaat via een infuus in het lichaam van de patiënt.

perfusoren

 

Sondevoedingspomp

Soms kan of mag een patiënt niet zelf eten en drinken. Dan krijgt de patiënt vloeibare voeding. De sondevoedingspomp zorgt dat de patiënt een nauwkeurig berekende hoeveelheid sondevoeding toegediend krijgt. Het toedienen gebeurt via een slang die via de neus naar de maag of dunne darm loopt. Deze slang noemen we een maagsonde.

sondevoedingspomp

Perifeer infuus

Een perifeer infuus is een kleine canule die ingebracht is in een bloedvat op de arm of hand. Soms brengen we het perifeer infuus in het onderbeen of de voet in. Via het infuus krijgt de patiënt medicijnen en vocht.

perifeer

 

Centrale lijn

Een centraal veneuze katheter oftewel een ‘centrale lijn’ is een infuus in een groter bloedvat. Dit infuus zit vaak in de hals, de lies of onder het sleutelbeen. Dit infuus heeft meerdere uitgangen waardoor er verschillende medicijnen tegelijk gegeven kunnen worden.

centraal

Maagsonde

Een maagsonde is een buigzame slang die via de neus, keel en slokdarm in de maag uitkomt. De maagsonde brengt de verpleegkundige in. Via deze slang krijgt de patiënt voeding (sondevoeding) of kunnen maagsappen uit de maag geheveld worden om misselijkheid en braken te voorkomen.

maagsonde

 

IC-bed

Op de Intensive Care hebben we andere bedden dan op een gewone verpleegafdeling. Deze speciale bedden zijn elektrisch bedienbaar. De verpleegkundige en de patiënt kunnen het bed in de stand zetten die het meest comfortabel is. In het bed ligt een zogenaamd ‘antidecubitusmatras’. Dit is een matras die de patiënt beschermt tegen doorliggen.

bed

 

Beademing via tube of masker

De lucht en de zuurstof gaat vanuit de beademingsmachine via slangen en een buisje naar de longen van de patiënt. Het kan ook zijn dat de patiënt een masker heeft dat helpt met ademen.

beademing

Arteriële lijn

De meeste patiënten op de Intensive Care hebben een ‘arteriële lijn’. Dit is een infuus in een bloedvat van de pols. Soms zit de arteriële lijn in de lies. Met de arteriële lijn houden we de bloeddruk voortdurend in de gaten en nemen we regelmatig bloedmonsters af voor onderzoek in het laboratorium.

arterieel

 

Bewakingsmonitor

Iedere patiënt op de IC is aangesloten op een bewakingsmonitor. Deze monitor meet de verschillende lichaamsfuncties, zoals hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed. De verpleegkundige houdt deze lichaamsfuncties via de monitor in de gaten, ook buiten de kamer van de patiënt.

bewakingsmonitor

 

Beademingsmachine

Op de Intensive Care zijn patiënten vaak zo ernstig ziek, dat zij ondersteund moeten worden bij de ademhaling. De beademingsmachine neemt de ademhaling over, of ondersteunt de ademhaling.

beademingsmonitor

scroll terug naar boven