Bewegen tijdens uw ziekenhuisopname

Een ziekenhuisopname en de periode van ziekte die daarbij hoort, heeft bijna altijd in meer of mindere mate een slechte invloed op uw conditie. Die slechte invloed kunt u beperken door ook tijdens de opname voldoende in beweging te blijven. 

Wist u dat mensen tijdens hun ziekenhuisopname:

  • slechts 4-7 minuten per dag lopen? 
  • 90% van de tijd in bed liggen?

 

Niet of weinig bewegen tijdens een ziekenhuisopname is vaak niet medisch noodzakelijk. Het wordt ook wel een ‘pyjama-verlamming’ genoemd: uw spierkracht neemt af en uw conditie gaat achteruit. Het gevolg daarvan kan zijn dat u minder snel en minder goed herstelt en dat u later met ontslag naar huis gaat. Daarnaast vergroot te veel bedrust de kans op neerslachtigheid en depressieve klachten.

Bekijk de animatie 'Bewegen in de goede richting'

Oefeningen voor een spoedig herstel

Zorg ervoor dat u uw spierkracht en conditie behoudt en zorg zo voor een spoedig herstel. U kunt dit onder andere doen door tijdens de opname een aantal oefeningen in lig, zit en stand uit te voeren. Bekijk de voorbeelden in de video's.

 

Heeft u hulp nodig bij het opbouwen van uw beweegactiviteit? Vraag gerust een fysiotherapeut om advies.

Bekijk de oefeningen die u liggend kunt doen

Bekijk de oefeningen die u zittend kunt doen

Bekijk de oefeningen die u staand kunt doen

Wij helpen u om te bewegen in de goede richting

Wij helpen u graag een handje bij een actief verblijf in het ziekenhuis. Daarom hebben we vanuit VieCuri diverse initiatieven ondernomen. Zo zijn er:

De Beweegwijzer

Op het magneetbord bij uw bed hangt een Beweegwijzer. De verpleegkundige of de fysiotherapeut plaatst een of meerdere magneten in de cirkel. Hieruit kunnen u en uw bezoek aflezen wat ons beweegadvies voor u is. De magneten laten zien hoe u mag wandelen: met of zonder begeleiding. Ook kunt u zien of u een loophulpmiddel nodig heeft.

Beweegwijzer
Figuur 1: de beweegwijzer

 

Tips voor een actieve dag en een wandelkaart

In het kastje naast uw bed en op de koffietafel ligt een kaart met tips en adviezen voor een actieve ziekenhuisopname. 

Op de achterkant staat een plattegrond van de afdeling (zie bovenstaande afbeelding). Hierop staan wandelroutes van verschillende lengtes over de gang. Kies een route waarvan u denkt dat u die goed aankunt. De routes zijn ook aangeven in de gang met bordjes. Deze hangen wat hoger aan de muur. De kleur van de bordjes komt overeen met de route op de kaart.

 

wandel plattegrond
Figuur 2: plattegrond wandelroutes

 

Beweegruimte

Op de afdeling Longgeneeskunde is een beweegruimte ingericht. Hier staat een zogenaamd fietslabyrint. Een videoscherm dat is gekoppeld aan een  hometrainer. U kunt zo fietsen door een stad naar keuze! Wilt u naar New York, naar Parijs of een rondje door Venlo? Het kan allemaal, kies een stad en begin met fietsen. Als u twijfelt of u (al) mag en kunt fietsen, vraag het dan aan uw arts, verpleegkundige of fysiotherapeut.

 

Beweegruimte fietslabyrint
Figuur 3: beweegruimte op de afdeling Longgeneeskunde

 

scroll terug naar boven