OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek. OFO is een basisonderzoek dat uit verschillende onderzoeken bestaat met als doel het opsporen van stoornissen die het ontstaan van een zwangerschap in de weg kunnen staan. Bij het OFO worden stap voor stap een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap onderzocht, zoals de eigenschappen van het sperma, de aanwezigheid van een eisprong, de eigenschappen van het slijm van de baarmoederhals en de doorgankelijkheid van de eileiders.
Wat houdt het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) in?
Begonnen wordt met de anamnese (ziektegeschiedenis) van de vrouw en de man, deze worden in een computerprogramma ingevoerd om op basis van de uitkomsten van het onderzoek uw zwangerschapskansen te berekenen. Aansluitend zal een lichamelijk onderzoek van de vrouw plaatsvinden, aangevuld met een echoscopisch onderzoek en eventueel de afname van een uitstrijkje en een kweekafname van de baarmoedermond.
De volgende afspraken kunnen worden gemaakt voor het aanvullende onderzoek:
- Een cyclus analyse. Hierbij wordt gedurende 1 cyclus met behulp van een echoscopisch onderzoek gekeken, naar de ontwikkeling van het slijmvlies van de baarmoeder en naar de ontwikkeling van een eitje in de eierstok. Doel is het vaststellen van de eisprong.
- Onderzoek van het bloed. Dit is een hormonaal onderzoek en een onderzoek naar mogelijke infecties.
- Onderzoek van het sperma vindt plaats om de kwaliteit van het zaad te beoordelen.
- Onderzoek naar de doorgankelijkheid van de eileiders door middel van een foto; een HSG (hysterosalpingografie) of eventueel een kijkoperatie (diagnostische laparoscopie), sluit het onderzoek meestal af.
Meer informatie over ovulatie inductie
Meer informatie over intra-uteriene inseminatie van semen