Peritoneaal Dialyse

Peritoneaal dialyse wordt ook wel buikspoeling of buikdialyse genoemd. Via een permanent slangetje in de buikholte wordt dialysevloeistof ingebracht in de buikholte. Via het buikvlies worden dan afvalstoffen uit het bloed naar de dialysevloeistof in de buikholte getransporteerd. Deze nierfunctievervangende therapie kan overdag of in de nacht plaatsvinden. U krijgt begeleiding van peritoneaaldialyseverpleegkundigen en leert zelf de behandeling uitvoeren.

APD

Onze zorgverleners

link naar  A. (Annette) Philipsen-Linders A. (Annette) Philipsen-Linders

peritoneaal dialyseverpleegkundige

link naar  N. (Natasja) Veenje-Both N. (Natasja) Veenje-Both

peritoneaal dialyseverpleegkundige

link naar  Y. (Yvonne) Vonck Y. (Yvonne) Vonck

peritoneaal dialyseverpleegkundige

link naar  D. (Dorian) Martens D. (Dorian) Martens

peritoneaal dialyseverpleegkundige / coördinator peritoneaal dialyse

Een CAPD-wisseling met nepbuik

Handig om te weten

Voor een eerste afspraak bij de nefroloog heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere arts. De nefroloog stuurt u door naar de peritoneaal dialyse verpleegkundige als u hiervoor in aanmerking komt.

Controleafspraak

U heeft 15 minuten voor uw afspraak met de nefroloog altijd een afspraak met de 

PD-verpleegkundige

Afspraak voor Onderzoek

Als u een afspraak heeft voor een PET-test of een Kt/v onderzoek dan is daar een voorbereiding voor nodig. U ontvangt de uitleg en instructie van de PD-verpleegkundige.

Peritoneaal dialyse

Als u start met peritoneaal dialyse heeft u meer kosten, u krijgt een onkostenvergoeding voor bijvoorbeeld stroom. U krijgt met deze behandeling ook meer afval. De maatschappelijk werker onderzoekt wat hierover de afspraken zijn in uw gemeente. Voor bepaalde aanpassingen in huis kunt u een vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Het is belangrijk om van te voren te informeren bij uw zorgverzekeraar wat vergoed wordt.

Algemeen

De meeste zorg in het ziekenhuis valt binnen de basisverzekering. U betaalt (bijna) altijd een verplicht eigen risico. Of uw zorg vergoed wordt, hangt af van uw polisvoorwaarden. Informeer bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling wordt vergoed.

Kijk voor meer informatie bij Kosten en facturen. 

Wanneer er onderzoek plaatsvindt op het gebied van uw behandeling, kan het zijn dat u benaderd wordt om deel te nemen. Deelname is vrijwillig: u beslist altijd zelf of u mee wilt doen of niet.

We werken samen met de firma Baxter. De firma Baxter levert de materialen en vloeistoffen die u nodig heeft voor de peritoneaal dialyse.

scroll terug naar boven