Orthoptie

Orthoptie betekent 'recht kijken'. Door een rechte oogstand kunnen beide ogen zich zo goed mogelijk ontwikkelen. De oogstand ontwikkelt zich in de eerste levensmaanden evenals het gezichtsvermogen. Als deze ontwikkeling niet goed verloopt, kan er scheelzien ontstaan of een lui oog. Als er op latere leeftijd een oogspier niet goed werkt, kan er dubbelzien ontstaan. Scheelzien, een lui oog, hoofdpijn en dubbelzien zijn problemen waarvoor de orthoptist wordt ingeschakeld.

Handig om te weten

De huisarts of de GGD arts kan een patiënt met klachten verwijzen naar een orthoptist. Nieuwe patiënten tot 10 jaar gaan naar de orthoptist in combinatie met een afspraak bij de oogarts. Nieuwe patiënten ouder dan 10 jaar gaan eerst naar de oogarts. De oogarts bepaalt of aanvullend orthoptisch onderzoek nodig is. 

In ieder ziekenhuis zijn wachttijden. Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk te helpen. Bekijk de wachttijden per specialisme.

Houd er rekening mee dat de eerste afspraak ongeveer 1 uur duurt. Bij het eerste orthoptisch onderzoek hoort een druppelonderzoek. De pupillen worden met oogdruppels verwijd. Hierbij wordt ook het focusvermogen van de ogen tijdelijk uitgeschakeld. Hierdoor kunt u wazig zien en last hebben van fel licht. Neem daarom een pet en/of een zonnebril mee, om na het onderzoek op te zetten. Het wazige zicht wordt na een paar uur beter, maar we raden u aan om niet zelf met de auto te komen.

De meeste zorg in het ziekenhuis valt binnen de basisverzekering. U betaalt (bijna) altijd een verplicht eigen risico. Of uw zorg vergoed wordt, hangt af van uw polisvoorwaarden. Informeer bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling wordt vergoed.

Kijk voor meer informatie bij Kosten en facturen.

scroll terug naar boven