Overgangsklachten variëren per persoon van heel mild tot vrij heftig.
Klassieke klachten zijn onder meer:
- opvliegers;
- slechter slapen;
- hartkloppingen;
- stemmingswisselingen;
- stijfheid in de gewrichten.
Door het oestrogeentekort ontstaat in de jaren na de menopauze botontkalking. Ook kunnen de wanden van de vagina en de blaas dunner worden, wat zorgt voor droogheid van de vagina. Dit kan leiden tot pijn bij het vrijen en een grotere kans op blaasontsteking.
Ook hebben vrouwen na de menopauze meer kans op hart- en vaatproblemen. Gemiddeld duren overgangsklachten 4 tot 10 jaar. Maar door de stijgende levensverwachting kampen vrouwen tegenwoordig een langer deel van hun leven met de (lange termijn-)klachten van de menopauze.
Vrouwen die veel last hebben of jong, tussen de 40 en 45 jaar, in de overgang komen, helpen we daarom structureel via het menopauze spreekuur. De huisarts kan patiënten doorverwijzen naar dit spreekuur. Met behulp van een online vragenlijst (de green climacteric scale) kunt u in kaart brengen welke symptomen u ervaart. De vragenlijst vindt u op deze website: Wanneer ben je in de overgang - Vrouwen in de Overgang.
In VieCuri begeleiden 2 gynaecologen de patiënten op het menopauze spreekuur. Zij mogen, in tegenstelling tot overgangsconsulenten, hormoontherapie voorschrijven. Daarnaast wordt als dat nodig doorverwezen naar diverse andere VieCuri-specialisten. Denk aan de seksuoloog en osteoporosespecialist.
Op http://osteoporosevereniging.nl kunt u checken of u tot een risicogroep behoort voor het krijgen van een botbreuk of osteoporose na de overgang.