Infectiepreventie

De afdeling Infectiepreventie bewaakt en bevordert de hygiëne in het ziekenhuis. De werkzaamheden zijn er op gericht dat patiënten, medewerkers en bezoekers geen infectie oplopen in het ziekenhuis. Infectiepreventie maakt een deel uit van de Medische Microbiologie.
Infectiepreventie illustratie

Onze zorgverleners

Portretfoto L. de Rijck L. (Laura) de Rijck

deskundige infectiepreventie

Portretfoto N. Jacobs N. (Nico) Jacobs

deskundige infectiepreventie

Portretfot C. Teeuwen-Bevers C. (Caroline) Teeuwen-Bevers

deskundige infectiepreventie

Portretfoto I. Luijten-van Veldhoven I. (Ietje) Luijten-van Veldhoven

deskundige infectiepreventie

Het hele zorgteam
Handdesinfectie

Handig om te weten

Uw afspraak of bezoek voorbereiden

Dit kunt u zelf doen om infecties te voorkomen:

  1. Was regelmatig uw handen. Doe dit altijd vóór het eten, na toiletgebruik of na in contact te zijn geweest met iets wat niet schoon is.
  2. Raak wonden, infusen en katheters niet met uw handen aan.
  3. Sommige mensen hebben een verhoogd risico om de MRSA-bacterie bij zich te dragen. Dat kan het geval zijn als u:
  • werkt met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuiken;
  • woont op een varkens-, vleeskuiken- of vleeskalverenbedrijf;
  • een huisgenoot of verzorger bent van iemand met MRSA;
  • in een asielzoekerscentrum woont of er afgelopen 2 maanden heeft gewoond;
  • kortgeleden behandeld bent in een buitenlands ziekenhuis. Meld dit ook (liefst telefonisch) bij uw behandelend arts, zodat hij goede maatregelen kan nemen.
  • als bezoeker bijvoorbeeld verkouden of ziek bent. U kunt dan infecties veroorzaken. Overleg met de verpleging of het verstandig is om op bezoek te komen.

In geval van een besmettelijke aandoening is het nodig om extra maatregelen te nemen. We noemen dit isolatie. Welke extra maatregelen er nodig zijn, hangt af van de situatie. Het is heel belangrijk dat u en uw bezoekers deze maatregelen respecteren en de richtlijnen opvolgen.

De afdeling Infectiepreventie van VieCuri werkt samen in de regio met zorginstellingen, huisartsen en zorgprofessionals voor een efficiënte en effectieve samen werking in de strijd tegen infectieziekten. Daarmee zorgen we samen voor een veiligere overdracht van patiënten, voor het beter delen van informatie en voor meer inzicht in regionale uitbraken.

De afdeling Infectiepreventie adviseert de afdelingen en specialismen binnen VieCuri over hygiëne en infectiepreventie.

Samen met verschillende medewerkers binnen VieCuri maken we beleid en leveren per afdeling ondersteuning die daar nodig is. 
We werken volgens zowel landelijke richtlijnen als Europese wetgeving en streven altijd naar de verbetering van patiëntveiligheid en kennis over infectiepreventie.
Dit doen we onder andere door scholingen te geven, controle, onderzoek en bewaking uit te voeren. Daarnaast herkennen we situaties die infecties kunnen veroorzaken, nemen we maatregelen die dit kunnen voorkomen en hebben we een coördinerende functie bij rampen, nood- en uitbraaksituaties.

scroll terug naar boven