Endoscopiecentrum

Endoscopie is de verzamelnaam voor technieken waarmee de MDL-arts met een flexibele slang (endoscoop) kan kijken en behandelen in het maagdarmkanaal. Sommige endoscopieën gaan via de mond zoals de gastroscopie, endo-echo scopie, ERCP en een dunne darm scopie. Andere endoscopieën gaan via de anus zoals de sigmoïdoscopie, coloscopie en een dunne darm scopie via de dikke darm.

Diagnostiek , behandeling en keuzehulp
endoscoop

Handig om te weten

Voor een eerste afspraak heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere verwijzer.

In ieder ziekenhuis zijn wachttijden. Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk te helpen. Bekijk de wachttijden per specialisme.

De meeste zorg in het ziekenhuis valt binnen de basisverzekering. U betaalt (bijna) altijd een verplicht eigen risico. Of uw zorg vergoed wordt, hangt af van uw polisvoorwaarden. Informeer bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling wordt vergoed.

Kijk voor meer informatie bij Kosten en facturen.

Voor sommige onderzoeken is een bepaalde voorbereiding nodig. Zo moet u bijvoorbeeld nuchter zijn voor een gastroscopie en laxeren voor een sigmoïdoscopie en coloscopie. U krijgt hierover bij het maken van de afspraak gedetailleerde informatie. Dit is afhankelijk van uw onderzoek en het tijdstip waarop het onderzoek plaatsvindt. Het is belangrijk dat u zich aan de aanwijzingen houdt om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen.

Bepaalde bloedverdunners moeten voorafgaand aan het onderzoek gestopt worden. De arts die u naar dit onderzoek verwijst, bespreekt met u met de bloedverdunners moet stoppen en wanneer.

 

Als u zwanger bent of dit denkt te zijn, of als u borstvoeding geeft, meldt dit dan bij de arts die het onderzoek aanvraagt. U krijgt dan mogelijk een ander soort voorbereiding. Ook wanneer u een pacemaker draagt, moet u dit van tevoren melden.

scroll terug naar boven