Afwijkend uitstrijkje en colposcopie

Afwijkend uitstrijkje

Een afwijkend uitstrijkje roept veel vragen en onzekerheden op. Een afwijkend uitstrijkje wordt bijna altijd veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV).

 

Van dit virus bestaan verschillende types: laag risico en hoog risico. 

Laag risico HPV types kunnen genitale wratjes veroorzaken en hoog risico HPV types kunnen afwijkende uitstrijkjes en uiteindelijk baarmoederhalskanker veroorzaken.

 

De meeste vrouwen (ongeveer 80%) die seksueel contact hebben, worden tenminste eenmaal besmet met het HPV. Gelukkig komen afwijkende uitstrijkjes en baarmoederhalskanker veel minder vaak voor. Dit komt doordat het lichaam het virus vaak al heeft opgeruimd voordat er afwijkende uitstrijkjes kunnen ontstaan.

 

Colposcopie

Bij een colposcopie onderzoekt de gynaecoloog u met een eendenbek (speculum). Om de baarmoedermond beter te kunnen bekijken wordt een microscoop met een lamp, de colposcoop, gebruikt. Deze blijft buiten de vagina en is aangesloten op een beeldscherm waarop u, als u dat wilt, mee kunt kijken tijdens het onderzoek.

 

De gynaecoloog beoordeelt of er (uitgebreide) afwijkingen aanwezig zijn. Op dat moment kan bekeken worden of het nodig is een stukje weefsel (biopt) weg te nemen voor verder onderzoek of om u direct te behandelen door het afwijkende weefsel weg te halen (lisexcisie).

 

Lees hier de uitgebreide informatie over de 'Colposcopie'.

scroll terug naar boven