AYA spreekuur

AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jongvolwassenen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Als je jong bent en kanker krijgt, heb je zorg nodig die stilstaat bij wat er in jouw leven speelt, tijdens en ook na kanker. Tumorcellen gedragen zich anders in het lichaam van een jongvolwassene en de behandelingen hebben bij hen een ander effect dan bij kinderen en ouderen.

Het kan zijn dat je veel vragen hebt die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. Naast vragen over ziekte en behandeling kun je ook vragen hebben over studeren, werk, vruchtbaarheid, het kopen van een huis, et cetera. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat er in jóuw leven speelt, tijdens en ook na kanker.

Onze zorgverleners

dr. F. (Frits) Aarts

chirurg-oncoloog

P.T. (Philo) Werner

internist-oncoloog

drs. V.A.J.M. (Vivian) Hendrikx

physician assistant

Het hele zorgteam

Handig om te weten

Je kunt bij je eigen arts of oncologieverpleegkundige een doorverwijzing vragen naar het AYA spreekuur in VieCuri Medisch Centrum.

De meeste zorg in het ziekenhuis valt binnen de basisverzekering. Je betaalt (bijna) altijd een verplicht eigen risico. Of je zorg vergoed wordt, hangt af van je polisvoorwaarden. Informeer bij je zorgverzekeraar of je behandeling wordt vergoed.

Kijk voor meer informatie bij Kosten en facturen.

VieCuri Medisch Centrum is een onderdeel van het AYA Zorgnetwerk. Dit is een samenwerkingsverband tussen alle ziekenhuizen in Nederland die AYA-zorg verlenen, met als doel dat AYA-zorg voor iedere AYA dichtbij huis beschikbaar is. Binnen het AYA-Zorgnetwerk is alle kennis en kunde over AYA-zorg gecombineerd. Meer informatie vind je op de website van het AYA Zorgnetwerk. Op deze website vind je ook meer informatie over online contact met andere AYA’s.

Daarnaast werken we in onze regio samen met MUMC+. De verpleegkundig specialist, Physician Assistant of je behandelend arts kan je verwijzen naar andere zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis als er vragen zijn rondom bepaalde thema’s. 

AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt de vragenlijst meenemen naar het ziekenhuis. Voorbeelden van vragen zijn bijvoorbeeld:

 

  • Is het nodig om je ei- of zaadcellen in te vriezen?
  • Blijf je op je studentenkamer wonen of ga je terug naar je ouders?
  • Hoe vertel je het aan je kinderen, vrienden en andere relaties?
  • Kan ik nog seks hebben tussen mijn chemokuren door?
  • Hoe werkt het met een ziektewetuitkering?
  • Hoe sluit je een hypotheek af na kanker?
  • Hoe kan ik in contact komen met andere jongeren met kanker? 

Verschillende zorgverleners met het aandachtsgebied AYA zijn betrokken bij jouw AYA-zorg. Bij onze AYA-zorgverleners kun je terecht in alle fases van je ziekte met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. 

De verpleegkundig specialist en Physician Assistant hebben regelmatig overleg met het team AYA-zorg. Indien nodig kunnen ook andere professionals binnen VieCuri, zoals een psycholoog, een geestelijk verzorger of een sportarts geraadpleegd worden. Bij complexe vraagstukken kan je vraag worden voorgelegd aan het AYA expertisecentrum in het MUMC+ in Maastricht of word je indien nodig doorverwezen.

 

De AYA-zorg neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk.

Samen voor gezondheid

Specifieke zorg voor jonge kankerpatiënten bij VieCuri

VieCuri biedt leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning aan jonge kankerpatiënten. Datum was 21-11-2021

  Lees meer
Algemeen
Artikel
Alle ontwikkelingen bij aya spreekuur
scroll terug naar boven