De bekende urologische klachten door een vergrote prostaat, zoals nachtelijk plassen, een branderig gevoel bij het plassen en een minder krachtige urinestraal, begonnen bij meneer Rooymans rond zijn 65ste. “Toen mijn prostaat ging groeien en ik steeds meer klachten kreeg, ging ik naar diverse ziekenhuizen en klinieken voor onderzoek. Prostaatkanker werd uitgesloten, maar mijn klachten bleven. Toch besloot ik nog geen medicijnen of een operatie te accepteren vanwege mogelijk hevige bijverschijnselen. In plaats daarvan koos ik voor een alcoholvrij en voorzichtig leven waardoor mijn prostaat gezond bleef, maar wel groter en groter groeide.”
Gouden tip
Vorig jaar maart begon de prostaat van meneer Rooymans te bloeden, waardoor hij drie keer werd opgenomen in het ziekenhuis in Weert en hij toch medicatie moest slikken. “Toen ik daarna een keer bij de huisarts was, trof ik daar een assistent-arts die in VieCuri op de afdeling Urologie had gewerkt. Zij gaf me de gouden tip van de prostaat embolisatie: een behandeling waar ik nog nooit van had gehoord, maar zeker meer van wilde weten.”
Technisch hoogstandje
Meneer Rooymans gaat naar de uroloog in VieCuri en na diverse onderzoeken blijkt dat hij in aanmerking komt voor prostaat embolisatie. “Carsten Arnoldussen, de interventie radioloog die de ingreep uit zou voeren, legde heel duidelijk uit wat de behandeling inhield. Ik had er direct een grenzeloos vertrouwen in!” De behandeling vond in juli vorig jaar plaats en vanaf dag één knapte meneer Rooymans steeds verder op. “Het is een technisch hoogstandje wat deze dokter heeft verricht. De genezing van de kleine insnijdingen ging vanzelf; alles voelde meteen goed aan. Mijn klachten namen snel af en ik kon ook mijn medicijnen afbouwen. In september ben ik op nacontrole bij de uroloog geweest, en nu hoef ik helemaal niet meer terug. Ik had er nooit op gerekend dat het zó goed zou gaan. Ik werk nog steeds in de zaak van mijn kinderen als cravattier, oftewel stropdassenfabrikant, en voel me nu een fitte, oudere man met een jeugdige prostaat!”
Voordelen van de ingreep
Het succesverhaal van meneer Rooymans staat niet op zichzelf. Toch wil interventie radioloog Carsten Arnoldussen benadrukken dat prostaat embolisatie geen wonderbehandeling is. “Toen we deze technische ontwikkeling in de medische wereld zagen, hebben we de behandelmethode meteen omarmd binnen VieCuri. We zagen het potentieel voor een deel van onze patiënten. Daarom hebben we er veel tijd en moeite in gestoken om ons te bekwamen in de techniek, want het is geen makkelijke ingreep die dan ook nog niet in veel ziekenhuizen wordt uitgevoerd.” Het voordeel van de ingreep is dat de complicaties milder zijn; de belasting voor de patiënt is lager en het herstel gaat sneller. Ook behoud van de normale prostaatfunctie en de potentie zijn belangrijke voordelen van deze techniek. Maar niet iedereen met een vergrote prostaat komt in aanmerking voor deze behandeling, benadrukt Arnoldussen: “Het gaat om mensen met een prostaatvergroting die een zekere ernst heeft bereikt of waar medicatie niet goed wordt verdragen of effectief is. Of die, zoals meneer Rooymans, last hebben van bloedingen aan de prostaat.”
Onderzoeken bij poli Urologie
Mogelijke kandidaten voor de behandeling gaan eerst langs de poli Urologie. Uroloog Markus Vogt: “Wij bekijken altijd welke behandeling het beste effect heeft voor de patiënt. Daarvoor doen we diverse onderzoeken en maken we een echo. Ziet het ernaar uit dat iemand voor de embolisatie in aanmerking komt, dan maken we een scan om de bloedvaten in de buik- en bekkenslagader in beeld te brengen. Zo kan de interventie radioloog tot in detail de adertjes van de prostaat zien en beoordelen of de techniek bij de patiënt kans van slagen heeft.”
Volgende dag al naar huis
Geeft de interventie radioloog groen licht, dan zet de afdeling Urologie de patiënt op de operatielijst. De interventie radioloog voert de embolisatie uit terwijl de patiënt plaatselijk wordt verdoofd. De meeste patiënten kunnen de volgende dag al naar huis en krijgen nog voor één maand pijnmedicatie mee. Sinds begin 2018 hebben inmiddels 22 mensen een prostaat embolisatie in VieCuri ondergaan; ruim negentig procent daarvan heeft geen of weinig klachten meer. “En mochten de klachten op de lange termijn, bijvoorbeeld na tien jaar, terugkomen, is het in veel gevallen nog mogelijk de behandeling te herhalen.”
Wat is een prostaat embolisatie?
De prostaat is een klier ter grootte van een kastanje en bevindt zich rondom de plasbuis, onder de blaas. Door de jaren heen groeit de prostaat. Als de prostaat vergroot is, verandert de druk op de blaasspier en heeft de blaas moeite om urine kwijt te raken. Een vergrote prostaat kan zorgen voor diverse blaas- of nierproblemen. Bij een prostaat embolisatie wordt het bloedvat richting de prostaat afgesloten. Dat gebeurt door via de lies een slangetje (katheter) in te brengen. Deze katheter wordt in het juiste bloedvat geschoven. Vervolgens wordt een middel ingebracht om het bloedvat dicht te maken of af te sluiten. De ingreep is veilig en verloopt meestal zonder problemen. De behandeling is echter niet voor alle patiënten met prostaatklachten geschikt. Bent u benieuwd of u in aanmerking komt? Neem contact met ons op via de poli Urologie.
Op deze foto ziet u uroloog Markus Vogt en radioloog Carsten Arnoldussen.