Bewegen tijdens echo
Tijdens het spreekuur zien de radioloog en sportarts samen de patiënt. De sportarts: “Op mijn aanwijzen maakt de patiënt bepaalde bewegingen. De radioloog ziet op dat moment via de echo precies wat er binnenin een enkel, pols, schouder of knie gebeurt. Zit er bijvoorbeeld een zenuw in het been klem, dan is dat mogelijk niet te zien op een MRI omdat het been dan stil in één positie ligt. Maar vaak hebben mensen juist last bij specifieke bewegingen. Als we dan samen met de radioloog op de echo kijken, is vaak wél duidelijk waar het probleem zit. Dan kunnen we een duidelijke diagnose stellen.”
Heel gericht te werk gaan
Mensen snel duidelijkheid geven, ziet radioloog Dave van Iersel als een verrijking van zijn vak. “Als fanatiek sporter weet ik hoe vervelend het is om een blessure te hebben, of ergens pijn te hebben zonder verklaring.” Op de echo ziet de radioloog veel details, zoals scheurtjes in spieren of pezen, maar ook beknelde zenuwen, slijtage en vocht in gewrichten. “Door deze nieuwe aanpak kunnen we heel gericht zoeken naar de oorzaak van klachten. Het resultaat is een duidelijke, snelle diagnose waardoor we mensen echt verder kunnen helpen.”
Als fanatiek sporter weet ik hoe vervelend het is om een blessure te hebben, of ergens pijn te hebben zonder verklaring.'
Direct een injectie zetten
De radioloog noemt naast een snelle, duidelijke diagnose nog een tweede voordeel. “Wanneer de klacht te behandelen is met een injectie, dan kan deze direct worden gezet. We hebben die mogelijkheid dan vooraf al in de spreekkamer doorgenomen, zodat de patiënt de voor- en nadelen daarvan heeft kunnen afwegen. De patiënt hoeft geen nieuwe afspraak te maken en wordt direct geholpen.”