De nu 55-jarige Eric ging met zijn dikke, pijnlijke teen naar de dokter en de aanval werd behandeld met een ontstekingsremmer. De teen bleef dik, maar er was voor Eric mee te leven. “Een paar jaar later zat er ineens een dikke bult op mijn wijsvinger. Ik kon die vinger bijna niet meer buigen. Ook nu was de diagnose: jicht, oftewel een ontsteking in het gewricht.”
‘Het doet flink pijn’
Eric werkt bij een boomkwekerij en loopt daar veel. Alhoewel hij altijd met zijn klachten heeft kunnen doorwerken, was vooral de jicht aan zijn teen soms onhandig in de dagelijkse praktijk. “Die teen is jarenlang dik geweest. Sinds ik dagelijks de medicijnen slik die het zogenoemde urinezuur verlagen, zijn de aanvallen gelukkig flink verminderd.”
Geen ouderdomskwaal
VieCuri heeft een jichtspreekuur, Eric is er onder behandeling bij Tanja Giesen. Zij is physician assistent Reumatologie en neemt veel medische taken over van de reumatoloog. “Ik stel de diagnose, maak een behandelplan en schrijf medicijnen voor. Ook voer ik puncties uit om vocht uit het gewricht te halen voor onderzoek”, vertelt ze. “Jicht ontstaat meestal in de dikke teen, maar kan ook in alle andere gewrichten, zoals de knieën en handen, voorkomen. In sommige families komt meer jicht voor dan in andere, maar jicht kan ook komen door bepaalde voeding of door een verminderde nierfunctie. Het is overigens geen ouderdomskwaal, we zien op het spreekuur ook twintigers met jicht.”
‘Goed te behandelen’
Bij veel mensen komt een eerste jichtaanval ’s nachts opzetten. “Dat doet zo’n pijn, dat patiënten niet eens het laken op hun voeten kunnen verdragen. Binnen 24 uur is de pijn op zijn hoogtepunt en vaak kan iemand dan niet meer lopen.” Gelukkig is het goed te behandelen. “Als eerste zorgen we dat de pijn stopt, meestal door Prednison voor te schrijven. Verder pakken we de oorzaak van de aanval aan met medicijnen die het urinezuur verlagen. Uiteindelijk gaan de klachten helemaal weg en zien we mensen nog maar eens per jaar of twee jaar. Mensen vergeten bijna dat ze ooit strompelend bij ons binnen kwamen. Naast het slikken van medicijnen, kan ook letten op wat je eet en drinkt, helpen om de klachten onder controle te krijgen. Ook op dat vlak geven we gerichte adviezen.”
Vooroplopen op het gebied van jicht Wereldwijd hebben
Wereldwijd hebben zo’n 45 miljoen mensen jicht; meer mannen dan vrouwen. Op het jichtspreekuur in VieCuri behandelen we ruim duizend patiënten per jaar. Sinds september 2019 is de behandeling van complexe jicht opgenomen in het topklinisch zorgregister van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen. VieCuri is het eerste en enige ziekenhuis in Nederland met deze erkenning. Dit betekent dat we vooroplopen in het ontwikkelen van nieuwe behandelingen en het doen van onderzoek om jichtpatiënten zo goed mogelijk te helpen.