Patiënt en plastisch chirurg in de BinnensteBuiten tuin van VieCuri

Patiënte na eerste behandeling innovatieve methode borstreconstructie: ‘Ik heb alweer een klein decolleté!’

Bij modeontwerpster Jolanda van Dijk–Gielen werd in 2018 borstkanker geconstateerd, waarna een ablatio (borstverwijdering) en acht chemobehandelingen volgden. Het volgende doel is nu een mooi decolleté en een nieuwe borst. Plastisch chirurg An Deliaert past daarvoor een nieuwe methode toe, waarbij eigen vet door middel van lipofilling wordt gebruikt om een hele nieuwe borst te reconstrueren.

“Een uitwendige prothese went nooit”, vertelt de 55-jarige Jolanda van Dijk-Gielen. “Als ik op het strand loop, ben ik altijd bezig met mijn prothese: zit het allemaal nog op zijn plek? Het voelt niet prettig om daar steeds mee bezig te zijn. Van mijn man hoef ik geen borstreconstructie te ondergaan, maar hij staat honderd procent achter mij. Ik doe dit puur voor mijzelf.”

Nieuwe methode

VieCuri is één van de acht ziekenhuizen in Nederland waar deze nieuwe methode in studieverband (de BREAST-II*), wordt uitgevoerd. Jolanda van Dijk-Gielen neemt als één van de vijftien vrouwen bij VieCuri deel aan deze studie. “Er zijn diverse mogelijkheden voor een borstreconstructie. Met deze techniek creëren we in meerdere operaties een nieuwe borst met lichaamseigen vet. Tijdens de operatie wordt via liposuctie vet weggehaald op een plek met wat overschot, bijvoorbeeld de bovenbenen of heupen. Vervolgens wordt dit in kleine hoeveelheden in de borst ingebracht middels lipofilling. Door deze behandeling is een natuurlijke en zachte borst voor vrouwen met borstkanker weer mogelijk”, aldus dr. Deliaert.

Samen voor een goed resultaat

Voorafgaand aan de operatie moet de patiënt veertien dagen gedurende gemiddeld tien uur per dag een Externe Vacuüm Expander (EVE®) gebruiken. “Ik vind dat geen probleem, want het gaat om het resultaat en doe daarom in die periode wijde truitjes aan”, geeft mevrouw Van Dijk-Gielen aan. Dr. Deliaert legt uit: “Zie het apparaat als een grote zuignap op de borst. Deze zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat in het onderhuids weefsel van de borst, waardoor de behandeling kan plaatsvinden. De hele behandeling en operatie moet drie à vier keer plaatsvinden voordat de borst het gewenste volume heeft. Alle patiënten die meedoen zijn heel gedreven. De verpleegkundigen en ik zien dat ze meer eigenwaarde en zelfvertrouwen krijgen. Het vraagt wel om discipline en het is een traject van 1 à 2 jaar. Het hele traject beleven we intensief en écht als team van patiënt, verpleegkundigen en plastisch chirurg. Dat maakt het ook zo mooi om samen tot een goed resultaat te komen.”

Vereerd

Dokter Deliaert besprak deze optie al in februari 2020 met mevrouw Van Dijk-Gielen, maar door de coronacrisis werd de behandeling uitgesteld. Uiteindelijk vond in september dit jaar de eerste ingreep plaats. “Ik was super zenuwachtig, maar tegelijk ook vereerd dat ik mee mag doen aan dit onderzoek. Na de eerste operatie ben ik al heel blij, want ik heb nu alweer een klein decolleté! Als ik straks klaar ben met de behandeling, ga ik eerst naar de lingeriezaak voor een nieuwe bikini.”


*de BREAST-II heeft op dit moment het maximaal aantal deelnemers bereikt, zie voor meer informatie thebreasttrial.com

Patiënt en plastisch chirurg in de BinnensteBuiten tuin van VieCuri
Jolanda van Dijk-Gielen Patiënt
Toen ik te horen kreeg dat ik borstkanker had en voor de eerste keer in het ziekenhuis lag, was de tuin nog niet tot leven gekomen. De tuin is sindsdien, elke keer dat ik in het ziekenhuis was of lag, stukje bij beetje opgebloeid. Het staat voor mij symbool voor mijn eigen ziekte én herstel.
Plastisch chirurg en patiënt wandelen in de BuitensteBinnen tuin van VieCuri
Jolanda van Dijk-Gielen samen met plastisch chirurg An Deliaert in de BuitensteBinnenTuin bij het Oncologiecentrum van VieCuri.

Auteur

Jolanda van Dijk–Gielen

Datum

30 december 2021

scroll terug naar boven