Orthopeed Okke Lambers Heerspink

Unieke zorg bij peesletsel in de schouder

Mensen met peesletsel in de schouder zijn bij VieCuri aan het juiste adres: als één van de weinige Nederlandse ziekenhuizen passen onze orthopedisch chirurgen een innovatieve operatiemethode toe. Het resultaat van de unieke operatietechniek is een kleinere wond én sneller herstel. 

De schouder is één van de grootste en meest complexe gewrichten van het lichaam. Rond de schouderkop zitten vier pezen. Die zorgen dat de schouder goed in de kom blijft zitten. Maar bij het ouder worden kunnen er scheurtjes in de pezen ontstaan. Niet iedereen heeft last daarvan. Mensen die wel klachten krijgen, hebben veel pijn en kunnen soms hun schouder minder goed bewegen. Ook ervaren ze krachtverlies in hun arm.

 

Kleiner sneetje
Patiënten met peesletsel in de schouder krijgen sinds dit jaar bij hun eerste afspraak in VieCuri direct een echo van de schouder én de diagnose. Daarna wordt niet meteen overgegaan tot opereren, legt orthopedisch chirurg Okke Lambers Heerspink uit. “Eerst kijken we of pijnstillers, een injectie of behandeling door een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut helpen. Maar hoe groter de scheur en hoe jonger de patiënt, des te complexer is het probleem. Is een operatie nodig, dan voeren we een kijkoperatie uit om de pezen in de schouder te herstellen.

 

Bij de kijkoperatietechniek zie ik nauwkeurig hoe de pees hersteld moet worden, waardoor de kans op letsel kleiner is. Er worden tijdens deze kijkoperatie meerdere kleine sneetjes gemaakt om de pees te herstellen, hierdoor is er minder kans op infectie.” Bij een deel van de patiënten zijn de scheuren te groot om deze te kunnen herstellen met een kijkoperatie. “Dan gebruiken we, als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland, een nieuw ontwikkelde methode waarbij we het peesblad uit het bovenbeen halen. Dat wordt vervolgens als een nieuw schouderkapsel op de kapotte pezen geplaatst.”

 

Veelbelovend
Inmiddels is deze operatie al ruim twintig keer succesvol uitgevoerd. De resultaten zijn veelbelovend. “Door deze techniek toe te passen kan een prothese-operatie uitgesteld worden. Deze methode is vooral geschikt voor jonge, actieve mensen met groot peesletsel, waarbij geen sprake is van slijtage aan het schoudergewricht. Is de patiënt zeventig jaar of ouder, dan is peesherstel minder zinvol en is een prothese wel aan de orde. Om patiënten die een schouderprothese krijgen nog beter te begeleiden in de nabehandeling, maken we gebruik van een interactieve behandelapp. Tijdens het herstel wordt de patiënt ook begeleid en gemonitord via deze app.”

Schouderspreekuur

Zijn er na de operatie toch nog klachten, dan kan de patiënt terecht op het speciale schouderspreekuur van VieCuri. Daar houden de orthopeed en fysiotherapeut een gezamenlijk spreekuur. Fysiotherapeut Bart van der Pasch benadrukt dat nabehandeling niet altijd nodig is. “Het gaat dan om mensen die vaak al lang klachten hebben en pijn blijven houden.

 

De kracht van het schouderspreekuur is dat we breder kijken dan alleen de conditie van het schoudergewricht. We kijken naar de hele mens en zijn of haar specifieke situatie en achtergrond. De adviezen zijn daardoor altijd maatwerk: de ene persoon is gebaat bij een ander beweegpatroon, een andere patiënt met lichte krachtoefeningen.” Veel van deze patiënten volgen therapie bij hun eigen fysiotherapeut buiten het ziekenhuis. “We zoeken samen met de fysiotherapeut hoe we het herstelproces nog verder kunnen verbeteren.” Van elke patiënt met peesletsel wordt bijgehouden hoe het herstel verloopt, met of zonder operatie.

 

De orthopedisch chirurg: “Op deze manier verzamelen we veel waardevolle informatie. Daardoor kunnen we het proces en de zorg nog verder verbeteren.”

Fysiotherapeut Bart van de Pasch
Fysiotherapeut Bart van der Pasch

Gescheurde pees

Diana Berretty (56) uit Venlo scheurde niet één maar twee keer de pees in haar schouder. “De eerste keer viel ik met wandelen. Ik had pijn, maar ben gewoon doorgegaan. Sterker nog, ik heb nog een halve marathon gerend! Maar daarna had ik zoveel pijn, het ging niet meer. Toen ben ik geopereerd volgens de ‘oude’ methode. Het herstel verliep goed. Maar helaas scheurde ik daarna nog een keer mijn pees af in de schouder. Ik gleed uit bij het poetsen van de douche en voelde direct dat het niet goed was. Het gebeurde met dezelfde schouder als de eerste keer. En ook nu ging ik in eerste instantie gewoon door. We hebben een eigen bedrijf, een bloemengroothandel, en stilzitten past niet bij mij.”

 

Uiteindelijk gaat mevrouw Berretty toch terug naar VieCuri en komt ze bij orthopedisch chirurg Okke Lambers Heerspink terecht. “Hij heeft eerst geprobeerd om de pees met een kijkoperatie te herstellen, maar dat lukte niet. Dus volgde de operatie volgens de nieuwe methode. De arts heeft zijn werk goed gedaan. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik te snel na de ingreep mijn arm en schouder weer teveel heb belast door zware bloemenemmers te tillen. Eigenlijk moet je de belasting langzaam weer opbouwen.” Mevrouw Berretty erkent dat ze niet voldoende naar haar lichaam heeft geluisterd. “Ik heb veel pijn gehad, maar ik ben een doordouwer. Daarin ben ik mezelf echt tegengekomen. Inmiddels ga ik naar de fysiotherapeut. Door die behandeling merk ik nu wel verbetering.”

Patient Diana Berrety
Diana Berrety Patiënt
Je moet goed naar je lichaam luisteren.

Datum

17 maart 2023

scroll terug naar boven