Waar bent u naar op zoek?

Snelle hormoon-meter bij operatie bijschildklier

Een overactieve bijschildklier kan leiden tot zeer vervelende klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid, nierstenen, pijn en botbreuken (als gevolg van botontkalking). De overactieve klier maakt dan namelijk een teveel van het zogenaamde PTH-hormoon aan. Vrijwel altijd komt dat door een goedaardig gezwel. Om de klachten op te lossen, verwijder je het tumorweefsel via een operatie.

VieCuri heeft nu als 1e ziekenhuis van Nederland een ultrasnelle PTH-meter die binnen 5 minuten een uitslag kan leveren. Dat betekent dat de chirurg al tijdens de operatie duidelijkheid heeft over al dan niet dalende PTH-waarden. “Voorheen was dit een tijdrovend proces, met het risico dat de patiënt mogelijk een tweede operatie nodig had. Met de nieuwe PTH-meter is dat verleden tijd”, vertelt Charles van Berlo, chirurg-oncoloog bij VieCuri.

De PTH-meter (hormoonmeter)

VieCuri behandelt zo’n 30 tot 40 patiënten per jaar die deze operatie nodig hebben. De nieuwe methode is duurzamer, goedkoper en geeft zekerheid aan zowel de patiënt als de chirurg over het resultaat. Nagenoeg geen patiënten hebben een tweede operatie nodig.

Meer zekerheid voor arts en patiënt tijdens operatie

VieCuri heeft als 1e ziekenhuis van Nederland de ultrasnelle PTH-meter die binnen 5 minuten de uitslag levert. “We meten tijdens de operatie de hormoon-waarden van een patiënt. Wanneer deze zijn gedaald, dan is dat de bevestiging van een geslaagde operatie. Alle tumorweefsel is dan correct weggehaald”, aldus Charles van Berlo. “In de oude situatie moesten we ruim een half uur wachten per meting. En wanneer er meer metingen nodig zijn, dan kan de totale tijd wel oplopen tot 2 uur. Die wachttijd wil je echter zo kort mogelijk laten zijn. Een lange narcose is voor de patiënt niet goed. En een operatieteam zo lang laten wachten is ook heel kostbaar. Daarom werd de operatie vaak al afgerond voordat de uitslag bekend was. Met als gevolg dat 15 tot 20% van de patiënten opnieuw geopereerd moest worden als later bleek dat de hormoonwaarden niet gedaald waren. Dat is allereerst ontzettend vervelend voor een patiënt. En ten tweede niet efficiënt voor de zorg.”

 

Snelheid van de meting is ongekend

Marcel Janssen is klinisch chemicus bij VieCuri: “We hebben het apparaat uitvoerig getest en de resultaten zijn goed. De werking is niet nieuw, de snelheid van meten wel. En dat zorgt dus voor zekerheid voor chirurg en patiënt, al tijdens de operatie. Een ander bijkomend voordeel is dat de meting uitgevoerd wordt door medewerkers die toch al aanwezig zijn op de operatiekamer. Voorheen moest dit in het lab gebeuren. Dit is dus een echte innovatie die zowel voor patiënt als het ziekenhuis alleen maar voordelen kent.”

Operatie van de bijschildklier bij VieCuri

Datum

25 september 2024

scroll terug naar boven