Tien jaar geleden kreeg de nu 72-jarige Hanneke Vaessen borstkanker. Twee jaar na de operatie werden uitzaaiingen ontdekt. Zes chemobehandelingen volgden. Daarnaast werd gestart met immunotherapie. Deze therapie heeft als doel de werking van het afweersysteem te versterken zodat kankercellen worden opgeruimd. Tot vorig jaar zomer onderging mevrouw Vaessen iedere drie weken immunotherapie, inmiddels is dit afgeschaald naar één keer in de zes weken. “De therapie doet zijn werk; we zijn nu jaren verder en de kanker is onder controle. Ik heb inmiddels vijf kleinkinderen tussen de negen en één jaar. Ik vind het geweldig dat ik hen mag zien opgroeien!”
‘Steeds dezelfde verpleegkundige’
Sinds maart 2021 hoeft mevrouw Vaessen niet meer naar VieCuri te gaan voor de immunotherapie, maar voert een ervaren oncologieverpleegkundige deze behandeling bij haar thuis uit. “Het is fijn dat, vakanties uitgezonderd, steeds dezelfde verpleegkundige bij mij thuis komt. Ze woont ook in Maasbree. Ze neemt alle spullen die nodig zijn voor mijn therapie mee in de VieCuri-auto. Eenmaal binnen meet ze mijn bloeddruk, legt ze het infuus aan en houdt ze gedurende de hele behandeling in de gaten of alles goed gaat. Na ongeveer anderhalf uur is het klaar en kan ik weer verder met mijn dag. Bij goed weer ga ik dan lekker in de tuin zitten of maak ik een ommetje.”
Meer privacy
Door de oncologische zorg aan huis, hoeft mevrouw Vaessen amper meer naar het ziekenhuis. “Het grote voordeel vind ik daarnaast dat ik bepaalde zaken rondom mijn ziekte in alle rust kan bespreken met de verpleegkundige. In het ziekenhuis kun je ook wel alles vragen, maar thuis is er toch meer privacy. Ik vind het heel fijn dat ik deze behandeling en zorg thuis kan ondergaan.”
Stukje rust
Op dit moment worden er per week gemiddeld acht oncologische patiënten thuis behandeld. Oncologieverpleegkundigen Ellis Huijs-Gubbels en Imke Hydra-Vaessen merken dat veel mensen blij zijn met de zorg aan huis en dat ze op dat moment meer comfort en privacy ervaren. Imke: “In een vaak toch al stressvolle periode kan deze service een stukje rust geven. Ik merk dat mensen ook meer over privézaken praten thuis, er ontstaan diepere gesprekken. Daarnaast hoeven patiënten niet meer naar VieCuri te komen, wat niet alleen voor henzelf tijdswinst oplevert, maar ook voor de mantelzorger.”
Wie komt in aanmerking?
In overleg met de patiënt, de specialist en de verpleegkundige wordt besproken of de patiënt in aanmerking komt voor de oncologische thuisbehandeling. Aan de thuisbehandeling zijn altijd voorwaarden verbonden in het kader van veiligheid. Er worden alleen middelen thuis aangeboden die weinig risico’s met zich meebrengen en een relatief korte looptijd hebben.
Oncologieverpleegkundigen Imke Hydra-Vaessen (links) en Ellis Huijs-Gubbels (rechts) merken dat veel mensen meer comfort en privacy ervaren dankzij de zorg aan huis.