Patiënten krijgen contrastmiddel toegediend om organen en bloedvaten voor de scan beter zichtbaar te maken. “Deze vloeistof met jodium verlaat het lichaam binnen 24 uur via de urine”, legt Ivo Elbers, teamleider Medische Beeldvorming, uit. “Het probleem is dat deze stoffen via het riool in het milieu terechtkomen omdat de zuiveringsinstallaties de stoffen er niet uit kunnen filteren.” Uiteindelijk belandt het jodium daardoor in meren, rivieren en grondwater en dat is schadelijk.
Plaszakken
Patiënten die een CT-scan ondergaan met contrastmiddel, worden gevraagd om na het onderzoek in een speciale plaszak te plassen. Een eenvoudige oplossing waarmee VieCuri het goede voorbeeld volgt van een aantal andere ziekenhuizen. “Vanaf 1 januari vragen we patiënten om na het onderzoek de eerste 4 keer in een speciale plaszak te plassen, in plaats van in de toiletpot,” vertelt Wendy Achten, adviseur duurzaamheid van VieCuri. “Men krijgt 4 plaszakken mee naar huis. De plaszak bevat speciale korrels die de urine omzetten in een gel, waardoor het geen kliederboel wordt. Na gebruik kan de zak gewoon bij het restafval. Met de plaszakken pakken we het probleem bij de bron aan. Wat er niet in gaat, hoeft er ook niet uit.”
Proef
De proef duurt een half jaar en wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vanuit een landelijke subsidie door VWS. Patiënten worden gevraagd om een korte vragenlijst in te vullen over hun ervaring met de plaszakken. Als het goed gaat, wil VieCuri de plaszakken blijven inzetten.