Twee medewerkers die achter een röntgen- apparaat lopen in een gang.

De afdeling Medische Beeldvorming is 24/7 in beweging

De afdeling Medische Beeldvorming; daar zullen wel röntgenfoto’s worden gemaakt. Klopt! Maar er gebeurt véél meer op deze afdeling waar maar liefst 125 professionals werken. Wat dat precies is, vertellen kwaliteitscoördinator Martijn Bours en medisch leider Frans van der Zande van de Medische Beeldvorming.

De afdeling Medische Beeldvorming wordt regelmatig ingezet op het moment dat iemand in het ziekenhuis komt met klachten. Frans van der Zande: “Om erachter te komen wat iemand mankeert, wordt er vaak bloed- en urineonderzoek gedaan en stellen specialisten vragen. Vaak zijn er ook beelden nodig om tot een diagnose te komen. En dat gebeurt op de afdeling Medische Beeldvorming, die twee takken van sport herbergt: radiologie en nucleaire geneeskunde. Vanuit het vakgebied radiologie worden röntgenfoto’s gemaakt, er wordt echo- en vaatonderzoek gedaan, er worden MRI- en/of CTscans gemaakt, net als borstfoto’s. En binnen de nucleaire geneeskunde sporen we met behulp van radioactieve stoffen bepaalde afwijkingen in het lichaam op. Ook de interpretatie van de beelden vindt plaats op deze afdeling. Met al deze onderzoeksmogelijkheden kunnen we ziekteprocessen in het lichaam zo nauwkeurig mogelijk lokaliseren.”

Onmisbare schakel

De afdeling is 24/7 beschikbaar, want naast de geplande afspraken wordt er vaak bij spoedgevallen een beroep gedaan op Medische Beeldvorming. Dit, maar ook de combinatie van techniek en medisch inhoudelijk bezig zijn, maakt het werk zo dynamisch, vindt Martijn Bours. “Veel mensen weten niet dat we bijvoorbeeld ook paraat staan bij langdurige operaties en met state-of-theart apparatuur werken. We zijn een onmisbare schakel in het diagnose- en herstelproces. We werken met alle disciplines in het ziekenhuis samen en geloven in de beste diagnostiek en behandeling om de onzekerheid van de patiënt weg te nemen. Van een gebroken teen tot het diagnosetraject van een ernstige ziekte: mensen zitten op die momenten in onzekerheid. Met diagnostiek kunnen we dingen uitsluiten of juist aantonen. Aan de hand daarvan kan de specialist de meest geschikte behandeling starten.”

Verbouwing

De afdeling voert zo’n 155.000 onderzoeken per jaar uit, verspreid over drie locaties. De afgelopen twee jaar kreeg de afdeling heel wat voor de kiezen. Door de coronacrisis moesten heel wat tandjes worden bijgezet. Ook het hoogwater in juli 2021 had impact op de werkdruk. “Omdat het ziekenhuis plotseling moest worden ontruimd, konden we ineens geen patiënten helpen. Die zorg moesten we op een later moment inhalen. Door passie, toewijding en door goed samen te werken hebben we dat voor elkaar gebokst”, vertelt Bours. Momenteel wordt de afdeling verbouwd en in de toekomst vindt er ook nieuwbouw plaats. Bours: “De afdelingen Nucleaire Geneeskunde en Radiologie worden fysiek samengevoegd tot één hypermoderne afdeling Medische Beeldvorming. Zo kunnen we nog beter inspelen op aanvragen vanuit bijvoorbeeld de Spoedeisende Hulp. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen in ons vakgebied snel: met nieuwe apparatuur, zoals uitbreiding van de CT- en MRI-systemen, en de nieuwbouw zijn we helemaal toekomstproof om patiënten zo goed én zo snel mogelijk te helpen.”

Auteur

VieCuri

Datum

19 mei 2022

scroll terug naar boven