“Ons doel? Kindgerichte, optimale zorg bieden en ontwikkelen voor kinderen met een allergische ziekte. We richten ons op de kinderen uit de regio Noord- en Midden-Limburg. We denken dat we hiermee voor deze regio een duidelijk meerwaarde bieden”, vat projectleider en kinderdiëtiste Irene Herpertz het doel van het VieCK samen.
Binnen eigen regio helpen
Eén van de behandelaars in het centrum is kinderarts Marjoke Verweij. Zij is gespecialiseerd in voedselallergie en atopische ziekten. “We kunnen dankzij het VieCK alle kinderen met allergische aandoeningen, ook de meer complexe, in de eigen regio helpen. Hierdoor krijgen alle kinderen de zorg op maat die ze verdienen.” Binnen het centrum worden kinderen behandeld voor onder meer een voedselallergie, hooikoortsklachten, eczeem en astma. De kinderarts: “Helaas heeft een heel aantal van deze kinderen meerdere allergische aandoeningen. In het VieCK kijken we naar dat totaalbeeld en begeleiden we ouder en kind hierbij. Naast de specialismen binnen ons centrum werken we daarvoor uiteraard ook samen met de afdeling Dermatologie voor eczeemklachten en de KNO-artsen in het geval van hooikoortsklachten.”
Zo normaal mogelijk leven
Kinderverpleegkundige Janine Rongen begeleidt kind én ouder. Bijvoorbeeld door instructie te geven over medicatiegebruik of het gebruik van de epi-pen, bij een ernstig allergische reactie. “Daarnaast komen er kinderen voor een huidpriktest, waaruit blijkt of ze aanleg hebben om op bepaalde stoffen allergisch te reageren. Ook voer ik voedselprovocatietesten uit. Dan testen we of kinderen allergisch zijn voor een bepaald voedingsmiddel.” Gedurende de begeleiding bouwt ze een band op met ouder en kind. “Samen hebben we als doel dat het kind een zo normaal mogelijk leven kan leiden. Vaak zijn ze door hun klachten beperkt in hun doen en laten. Elk kind heeft een andere wens: de een wil klachtenvrij kunnen sporten, de ander wil onbezorgd naar een kinderfeestje gaan.”
Leren van elkaar
In het VieCK begeleiden drie diëtisten de kinderen en hun ouders. Tanja Hermans is één van hen. “We geven onder meer adviezen over het behouden van een volwaardige voeding ondanks de eliminatie-eisen, om een goede groei en ontwikkeling van het kind te waarborgen. Heeft een kind bijvoorbeeld een koemelkallergie, dan kun je niet simpelweg overstappen op sap of water. Het kind heeft een volwaardige vervanger nodig als bron van onder andere eiwitten, calcium en de b-vitamines. Speciale zuigelingenvoeding kan een oplossing zijn, maar soms ook aanvullende mineralen- en vitaminesupplementen.”
Naast de praktische zaken, zijn de diëtisten er ook voor het ondersteunen van het kind en ouders in de verschillende levensfases. Bijvoorbeeld bij de overgang naar de basisschool of middelbare school “ Ook als het kind een heftige allergische reactie heeft gehad, snap ik heel goed dat ouders het spannend vinden om andere voedingsmiddelen te introduceren. Bij alles is ons motto dat het kind ondanks de beperkingen een zo normaal mogelijk leven kan leiden. Dankzij de intensieve samenwerking binnen ons centrum en goed overleg onderling, dragen we allemaal dezelfde boodschap uit naar ouders. Dat geeft rust! Daarnaast leren we van elkaar en delen we onze kennis via informatieavonden met medewerkers van de kinderopvang en scholen in de regio.”
Van baby tot tiener
Kinderen tot achttien jaar kunnen bij het VieCK terecht. “Jonge kinderen zien we vaak met vragen over voedselallergie en eczeem”, aldus kinderarts Marjoke Verweij. “Binnen de preventiepoli proberen we te voorkomen dat kinderen een voedselallergie ontwikkelen door bepaalde voedingsmiddelen met een hoog risico op allergie, zoals kippenei en pinda, juist op jonge leeftijd te introduceren. We zien deze kinderen al op de leeftijd van vijf tot acht maanden. Als kinderen wat ouder worden, kunnen er naast de voedselallergie ook luchtwegklachten gaan opspelen. En in de tienerleeftijd kunnen hooikoortsklachten ontstaan.” Ieder kind wordt op de manier benaderd die bij zijn of haar leeftijd past. “Voor kinderen met astma kunnen we sinds kort gebruikmaken van een online tool, de Luchtbrug. Een vervolgafspraak hoeft dan niet altijd meer op de poli plaats te vinden. Kinderen vullen online in hoe het met hun gaat en de ouders kunnen met ons chatten. Dit maakt de zorg nog laagdrempeliger.”