Met de jaren krijgen we minder sterke botten. In het ergste geval zelfs osteoporose (botontkalking). Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om je skelet stevig te houden. Dé tip van onze bijzonder hoogleraar botkwaliteit Joop van den Bergh: ga wandelen.
Voor iedereen geldt dat je skelet tot ongeveer het 30ste levensjaar steeds sterker wordt. Daarna neemt de sterkte van het skelet geleidelijk af. Dit proces wordt soms verstoord, waardoor de botafbraak te snel gaat of de botopbouw te langzaam. Dit is osteoporose, de medische term voor zwakke, broze of poreuze botten. De aandoening wordt ook wel botontkalking genoemd.
Met zwakkere botten loop je meer risico om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben.
Goed bewegen, gevarieerd eten en drinken
Er zijn drie manieren waarop de achteruitgang van het skelet kan worden afgeremd. "De eerste manie is goed bewegen, met voldoende belasting van de botten. Het tweede advies luidt: eet en drink zo gezond en gevarieerd mogelijk. Let hierbij vooral op de inname van calcium en vitamine D.
Vallen voorkomen
Behalve aandacht voor een gezonde leefstijl is er nog een belangrijk punt dat kan helpen botbreuken te voorkomen: valpreventie. “Met het ouder worden én na een eerdere val komt het vaak voor dat mensen angstiger worden om te vallen. Ze worden onzekerder, wat ertoe kan leiden dat ze minder gaan bewegen. Terwijl bewegen juist zo goed is voor het onderhoud van je botten en voor je mobiliteit.” Bij sportscholen en fysiotherapeuten zijn er speciale programma’s gericht op valpreventie. Zo werk je aan spierkracht, coördinatie, balans en je zelfvertrouwen om te blijven bewegen. Hierdoor blijf je langer fit en vitaal.
Aanvullend onderzoek naar osteoporose
Zo’n 130.000 Nederlanders per jaar belanden met een botbreuk in het ziekenhuis. Ziekenhuizen behoren 50-plussers met een botbreuk een DEXA-scan aan te bieden om vast te stellen of er sprake is van osteoporose. Osteoporose is helaas een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt. Maar met een passende leefstijl en medicijnen kunnen de botmassa en de botdichtheid wel verbeteren. Hierdoor wordt de kans op botbreuken, en de bijbehorende complicaties, kleiner.
Maar voorkomen, is uiteindelijk beter dan genezen. Dus ga wandelen, fietsen of dansen en blijf lekker fit!
Prof. Dr. Joop van den Bergh is internist-endocrinoloog bij VieCuri Medisch Centrum en hoogleraar op het gebied van botkwaliteit en metabole botaandoeningen bij Maastricht UMC+. Hij werd onlangs geïnterviewd over dit onderwerp in Plus Gezond Magazine. Het volledige artikel lees je hier.