Edwin Boogert fotografeert bloemen

Een hoog cholesterol, daar voel je niks van

Naar schatting hebben zo’n 60.000 mensen in Nederland Familiaire Hypercholesterolemie (FH), maar veel patiënten weten dit niet. Iemand met FH heeft een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol, en daarmee een hogere kans op hart- en vaatziekten. Belangrijk dus om de ziekte op tijd op te sporen en te behandelen. Als FH-expertisecentrum voor de regio Noord-Limburg kan VieCuri mensen met FH optimaal begeleiden.

Auteur

VieCuri

Datum

29 juni 2023

Inge Boullart in de spreekkamer
Inge Boullart: Internist-vasculair geneeskundige
'Maar als je het op tijd weet, kun je er wel rekening mee houden en ernaar handelen'

Een hoog cholesterol, daar voel je niets van. “Komen hart- en vaatziekten veel in de familie voor, vooral bij mannen onder de 55 en vrouwen onder de 60, dan is het goed om via de huisarts bloed te laten prikken”, legt internist-vasculair geneeskundige Inge Boullart uit. “Mensen met FH hebben een foutje in hun DNA, waardoor het cholesterol minder goed uit het lichaam gehaald wordt en daardoor te hoog is. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter je kunt behandelen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Er is vijftig procent kans om de ziekte door te geven aan familieleden. Een DNA-test doe je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest van je familie.”

Inge Boullart in de spreekkamer
Inge Boullart Internist-vasculair geneeskundige
'Komen hart- en vaatziekten veel in de familie voor, dan is het goed om via de huisarts bloed te laten prikken.'

Niet roken

Naast leefstijladviezen bestaat er cholesterolverlagende medicatie. Kinderen die positief worden getest op FH, kunnen vanaf ongeveer acht jaar starten met cholesterolverlagende therapie. “Voor mensen met FH is gezond eten, voldoende bewegen en niet roken heel belangrijk. FH is, als je je aan bepaalde regels houdt, een heel goed behandelbare ziekte.”

Opa en vader met FH

Dat is ook de ervaring van de 59-jarige Edwin Boogert uit Baarlo. Hij weet niet beter dan dat hij erfelijk belast is met FH. “Mijn opa, diverse familieleden en mijn vader zijn rond 55-jarige leeftijd overleden. Uit onderzoek bleek dat FH in de familie zit. Zodoende zijn de bloedwaardes van mijn broers en mij van jongs af aan gecontroleerd. Toen ik ging samenwonen, was mijn vader al overleden. Op mijn 25ste waren mijn bloedwaardes zo hoog dat ik moest gaan starten met medicijnen. Sindsdien zijn mijn bloedwaardes prima onder controle. Bij mij is toen de diagnose FH vastgesteld via een erfelijkheidsonderzoek op verzoek van mij en mijn vrouw. Dit in verband met onze toekomstige kinderwens. Omdat FH met de huidige medicatie goed te behandelen is hebben wij onze kinderwens, in overleg met de internist, toch aangedurfd.”

Bewuste keuzes maken

Het hele gezin eet cholesterolbeperkt en rookt niet. “Ik hou mij aan mijn dieet en maak bewuste keuzes, maar een keertje zondigen met eten mag gerust. Omdat het geen extreem dieet is, is het goed vol te houden.” Daarnaast fietst Edwin veel: “Ik ga elke dag met de fiets naar mijn werk, van Baarlo naar Venlo. Dat houdt mij fit.” Eén keer per jaar vindt er een controle in het ziekenhuis plaats. “De arts bespreekt de medicatie, de bloeden urinewaardes en vraagt of er bijzonderheden zijn.”

scroll terug naar boven