De verliescounselors werken op de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Geboortecentrum en volgden een aanvullende opleiding Verlieskunde. Samen helpen ze ouders bij het rouwproces. Twee keer per jaar wordt er bij VieCuri een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd voor de ouders van een overleden kind. Lotgenoten hebben er steun aan elkaar. Ook is er een gedenkplek waar samen stil wordt gestaan bij het verlies van een kind.
“Het huis is leeg”
Marieke uit Tegelen was 38 weken zwanger van haar tweede kindje toen het plotseling mis ging. Via een spoed keizersnede werd zoontje Jovi gehaald. Helaas redde het kindje het niet. Jovi overleed op 1 april van dit jaar. Marieke: “In zo’n zware periode is het heel fijn dat er iemand is die je begrijpt. Debbie is onze verliescounseler vanuit VieCuri. Ze is een grote steun en heeft een luisterend oor voor ons verdriet. Maar ze helpt ons ook met de vele dingen die geregeld moeten worden. Je bent zo in de rouw, door haar hulp voelen we ons als gezin minder alleen staan. Ons toekomstplaatje is veranderd. Ons oudste zoontje Joah gaat sinds kort naar school. Ik dacht als trotse mamma achter de wandelwagen hem samen naar school brengen. Maar nu ga ik alleen en kom ik terug in een leeg huis. Dat is zwaar. Met Debbie kan ik, ook nu nog, dit soort moeilijke dingen bespreken.”
Verliespoli helpt bij het omgaat met rouw
“Het verliezen van een kind is ontzettend aangrijpend”, vertelt Pascalle Ruinard. “Het kan gaan om een prille zwangerschap gaan die mis is gegaan, een zwangerschap die wordt afgebroken om een medische reden of om een voldragen zwangerschap tot 6 weken na de bevalling. De begeleiding van de Verliespoli richt zich op psychisch, lichamelijk en sociaal gebied. Als je verdriet hebt, heeft dit bijvoorbeeld ook effect op je slaap- en eetpatroon, en op je relatie met anderen. De behoeftes van ouders zijn zeer divers. Het kan gaan over het regelen van praktische zaken maar ook om vragen hoe je bijvoorbeeld omgaat met rouw als er nog andere broertjes of zusjes in het gezin zijn.”
Eigen ervaring
Debbie Janssen werkt al 23 jaar binnen VieCuri. Ze begon als kraamverzorgende en volgde later de opleiding tot verpleegkundige. “In deze jaren ben ik moeder geworden en heb ik zelf het verlies van een kind meegemaakt. In 2013 is onze zoon 4 weken na zijn geboorte plotseling overleden. Hij bleek een hartafwijking te hebben. Hierna is mijn interesse voor het begeleiden van ouders rond een verlies gegroeid. Door mijn eigen ervaring heb ik gezien hoe belangrijk dit kan zijn.” Collega Pascalle Ruinard werkt als verloskundige bij VieCuri. “Mijn aandachtsgebied was altijd al de begeleiding van ouders van een overleden kind. Vanuit die belangstelling volgde ik in 2011 de opleiding tot Uitvaartbegeleider. In 2023 volgden Debbie en ik samen de opleiding Verlieskunde.”
Baby Loss Awareness Week, 9 t/m 15 oktober
Het Geboortecentrum in Venlo wordt van 9 t/m 15 oktober een week lang in blauw en roze licht gezet in het kader van de Baby Loss Awareness Week. Een week waarin wereldwijd wordt gevraagd voor babysterfte. Steunpunt Nova is het Nederlandse steunpunt voor ouders die te maken krijgen met babysterfte.
VieCuri is naast MUMC het enige ziekenhuis in Limburg met een Verliespoli. Debbie en Pascalle: “We hopen dat andere ziekenhuizen ook zulke begeleiding inrichten, de meerwaarde is duidelijk.”