Waar bent u naar op zoek?

Thuismonitoring zwangerschapsdiabetes

VieCuri zet verder in op thuismonitoring

‘Makkelijk en heel praktisch als je een druk leven hebt’ 

Wanneer we Anne (32) spreken, is ze 34 weken zwanger van haar derde kindje. Samen met haar man heeft de Sevenumse al twee meisjes; Fien van drie en Elly van ruim anderhalf. “Tijdens de zwangerschap van Elly bleek ik zwangerschapsdiabetes te hebben”, vertelt Anne. “Door de zwangerschapshormonen reageer je dan minder goed op de insuline die je lijf aanmaakt. Dit kan zorgen voor een hoge bloedsuiker, dan heb je te veel suiker in het bloed.” 

Meten is weten

Om haar bloedsuiker tijdens deze zwangerschap onder controle te houden, heeft Anne haar eetpatroon aangepast. Daarnaast houden de monitoringsverpleegkundigen van VieCuri haar bloedsuikerwaarden op afstand goed in de gaten, om te kijken of extra maatregelen nodig zijn. “Ik moet regelmatig zelf mijn bloedsuiker meten. Tijdens mijn vorige zwangerschap schreef ik de gegevens op in een boekje. Eén keer per week besprak ik die telefonisch met de diabetesverpleegkundige van VieCuri.”

Evengoed persoonlijk contact

Nu vult Anne de bloedsuikerwaarden in via een app. De gegevens komen meteen binnen bij de monitoringsverpleegkundigen “Dat werkt fijn. De app is gebruiksvriendelijk; ik krijg bijvoorbeeld een melding wanneer ik mijn bloedsuiker moet meten. Als de waarde te hoog is, neemt de verpleegkundige contact op en bespreken we wat ik kan doen. Ook kan ik vragen stellen via de app.”

Veel flexibeler

Patiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Wat voor Anne vooral ook heel fijn is, is dat ze niet meer iedere week op een vast tijdstip hoeft te bellen met
de diabetesverpleegkundige. “Dat was soms lastig te plannen, zeker met twee kindjes en een baan. De nieuwe werkwijze is makkelijker en beter inpasbaar in een druk leven. En de verpleegkundigen kunnen op ieder moment je bloedsuikerwaarden inzien. Als er iets is, zijn ze er sneller bij.”

Monitorings verpleegkundigen

VieCuri startte begin dit jaar met deze thuismonitoring bij zwangerschapsdiabetes. En ook bij hoge bloeddruk, COPD en astma wordt er al langer op deze manier gewerkt. Drie monitoringsverpleegkundigen begeleiden de patiënten. Michelle Joris is één van hen. “Bijna alle patiënten met zwangerschapsdiabetes maken gebruik van de app en vinden het prettig werken”, vertelt ze. “Ze hoeven hun bloedsuikerwaarden niet meer wekelijks door te mailen of te bellen; dat bespaart tijd. Daarnaast bevat de app veel informatie over zwangerschapsdiabetes. En een groot voordeel is dat de patiënt nu zelf ook meer inzicht heeft in haar gezondheid, doordat de waardes automatisch ook worden getoond in grafieken in de app.”

Sneller bijsturen

De monitoringsverpleegkundige geeft ook aan dat met de nieuwe werkwijze sneller kan worden bijgestuurd. “Wanneer een zwangere een te hoge bloedsuiker invult, krijgen we meteen een melding. Als nodig, nemen we direct contact op. Eventueel overleggen we met de diabetesverpleegkundige. Kortom: we zitten er echt bovenop.”

Datum

26 september 2024

scroll terug naar boven