VieCuri zet een volgende stap richting transformatie van zorg

Ziekenhuis VieCuri heeft een positieve beoordeling ontvangen van zorgverzekeraars Coöperatie VGZ en CZ voor de ‘snelle toets’ van het ingediende transformatieplan ‘Zelf tenzij, thuis tenzij & digitaal tenzij’. Met dit plan wil VieCuri, samen met zorgpartners in de regio, de zorg voor de inwoners van Noord-Limburg anders inrichten voor de toekomst. Met de goedkeuring van de snelle toets is een belangrijke stap gezet. Met dit plan zet VieCuri vol in op digitale zorg, zorg buiten de muren van het ziekenhuis en krijgt de patiënt meer eigen regie in het zorgproces.

De komende jaren is de uitdaging om de zorg met minder personeel te organiseren en om instroom in de zorg te voorkomen. Dit is nodig om de groeiende zorgvraag op te vangen. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staan afspraken tussen het ministerie van VWS en verschillende partijen, waaronder zorgorganisaties en zorgverzekeraars, om dit mogelijk te maken. Hiervoor zijn veranderingen en investeringen in zorg en welzijn nodig. Geld dat nodig is om de zorg te veranderen, met andere woorden transformatiegeld, wordt landelijk beschikbaar gesteld en toegekend door de grootste regionale zorgverzekeraars.

 

Extra impuls voor projecten

VieCuri is al volop bezig met allerlei projecten gericht op digitalisering, netwerkzorg en het verbeteren van de gezondheid van patiënten en inwoners van de regio. Bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten: “De toegezegde steun gaat die projecten een extra impuls geven. In het plan doen we een aanvraag voor 15 projecten die een investering van 11 miljoen euro vragen. De snelle toets is een soort intentieverklaring. De definitieve toekenning van de gelden volgt na het officiële akkoord op het uitgewerkte transformatieplan.”

 

Toegankelijke zorg

VieCuri wil samen met partners in de regio investeren in drie veranderbewegingen. “Allereerst willen we de patiënt helpen om zoveel mogelijk regie te pakken op de eigen zorg,” vertelt Marlieke Houben, Programmamanager Zorgtransformatie bij VieCuri. “Denk aan het plannen van afspraken, wat kan een patiënt zelf doen aan voorbereiding, kunnen we zorg voorkomen door preventie en wat is er mogelijk aan zelfzorg? Ten tweede kijken we naar waar welke zorg we op afstand kunnen leveren. We werken al met diverse apps om te monitoren hoe iemand zich voelt en voeren digitale consulten zodat de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft te komen. Deze zorg op afstand breiden we de komende jaren verder uit. En ten derde kijken we waar de zorg het beste geleverd kan worden. Is dat in het ziekenhuis, bij een zorgpartner of bij de patiënt thuis?”

 

Samenwerking VieCuri en VGZ

Harm Odolphij, innovatiemanager bij VGZ licht toe: “Deze snelle toets is een mooi voorbeeld hoe zorgaanbieder en zorgverzekeraar elkaar kunnen versterken waarbij de regionale zorgvraagstukken worden geadresseerd. De kracht van de samenwerking is dat we samen met CZ open het gesprek zijn aangegaan hoe VieCuri, binnen de mogelijkheden, optimaal kan inzetten op de transformatie. Niet alleen vanuit een ziekenhuisperspectief, maar juist vanuit een breder regionaal perspectief. Samen zoeken we naar mogelijkheden en kansen, dat maakt de samenwerking zo sterk.”

 

Samenwerking in de regio

Naast de eigen inspanningen om de zorg anders te organiseren, werkt VieCuri samen met zorginstellingen in de regio in het Regionaal Bestuurlijk Overleg en het Regionaal Overleg Acute Zorg. Ook voor deze regionale zorg worden financiën aangevraagd en een transformatieplan uitgewerkt.

Datum

02 september 2024

scroll terug naar boven