Jolande Maneschijn is IC-verpleegkundige in VieCuri en donatiecoördinator: “Welke keuze iemand maakt daar heb ik geen oordeel over, áls je maar een keuze maakt. In mijn werk maak ik het helaas vaker mee dat de familie niet weet wat de wens van een overledene is. Ook heerst er nog altijd een taboe op dit onderwerp. Daarom willen we stimuleren dat mensen met hun dierbaren in gesprek gaan over orgaandonatie. Met één gesprek kun je moeilijke keuzes voorkomen op een verdrietig moment.”
Rad van Fortuin
Vorig jaar gaf de donatiecoördinator tijdens de Week van het Donorgesprek voorlichting in het ziekenhuis. “Nu gaan we naar de mensen toe, dat is laagdrempeliger en je bereikt een bredere doelgroep. Iedere vraag mag gesteld worden. En we houden het luchtig. Zo hebben we een Rad van Fortuin om spelenderwijs aandacht te schenken aan dit onderwerp.”
Waarom is donorregistratie belangrijk?
In het Donorregister kunnen mensen registreren of ze na hun overlijden organen en/of weefsels willen afstaan voor donatie en om welke organen en/of weefsels het gaat. Wilt iemand geen orgaandonor zijn, dan kan men dit ook aangeven. Als je de keuze in het Donorregister vastlegt, weet je zeker dat er na het overlijden gebeurt wat je wenst. In het register staat immers altijd je meest recente keuze. Het vastleggen van je keuze geeft duidelijkheid en zekerheid aan iedereen die bij donatie is betrokken.
Waarom donor worden?
Donororganen en weefsels zijn nodig om ernstig zieke mensen te helpen die anders overlijden of om hun leven te verbeteren (bijvoorbeeld bij oogaandoeningen of brandwonden). De wachtlijst voor een transplantatie is helaas nog steeds erg lang. Ruim 4,7 miljoen mensen hebben laten vastleggen dat ze donor willen zijn na hun overlijden. Toch is dat nog niet voldoende. Niet iedereen die overlijdt, kan donor zijn. Daarom is donorregistratie zo belangrijk.
Op www.donorregister.nl is meer informatie te lezen en kan iedereen zijn of haar keuze doorgeven.