Op dit moment heeft VieCuri 6 operatiekamers in Venlo en 2 in Venray. Dat worden er straks 10, allemaal op locatie Venlo. “Het komt de zorg ten goede als we alle operatiekamers op één plek hebben. We krijgen straks meer behandelopties en werken met de nieuwste technieken. De nieuwe OK-afdeling wordt moderner, lichter dankzij ramen én er komt meer privacy voor patiënten,” vat dr. Klaus Hecker, anesthesioloog-pijnspecialist, de plannen samen.
Operatierobot
Van de 10 operatiekamers worden er 2 als extra grote OK’s ingericht. “Op de ene OK is ruimte voor een operatierobot die we in de toekomst willen gaan gebruiken. De tweede extra grote OK krijgt een operatietafel die is uitgerust met een ingebouwd röntgenapparaat. Er vindt ook een uitbreiding plaats van het aantal operatiekamers met een camera. Deze camera is nuttig om specialisten uit andere ziekenhuizen mee te laten kijken met de operatie, maar ook voor scholing van medewerkers én voorlichting van patiënten.”
Bijkomen in OK-lounge
Naast de 10 OK’s komen er 2 behandelkamers waar in een steriele omgeving specifieke ingrepen worden uitgevoerd, zoals KNO-ingrepen bij kinderen. “Zij krijgen op de uitslaapkamer een eigen ruimte. Dit met het oog op de rust van zowel de kinderen als de andere patiënten.” Tot slot krijgt ook de OK-lounge een plek in de nieuwbouw. Hier worden mensen ontvangen die relatief gezond zijn en een kleine ingreep moeten ondergaan, zoals een kijkoperatie aan de knie. Vanuit de sfeervolle lounge gaan zij rechtstreeks naar de OK. Na de ingreep komen ze weer bij in de comfortabele relaxstoelen in de lounge. Omdat zij niet op de verpleegafdeling komen, voelen ze zich minder patiënt.
Uitbreiding aantal scanners
Ook de afdeling Medische Beeldvorming gaat er flink op vooruit door de verbouw- en nieuwbouwplannen. Interventieradioloog Carsten Arnoldussen licht toe: “De technologische vooruitgang gaat in ons vakgebied heel snel. Hierdoor wordt beeldvorming steeds meer een vast onderdeel bij het beoordelen van een patiënt. We vervullen een belangrijke spoedeisende zorgfunctie in de regio, waardoor uitbreiding verstandig is. Onze nieuwe afdeling wordt twee keer zo groot én inmiddels zijn van ieder type scanner meerdere exemplaren aanwezig. Daardoor is er altijd direct een scanner beschikbaar voor spoedeisende zorg en kunnen patiënten nog sneller geholpen worden. Een centrale ‘cockpit’ tussen de scanners voor het personeel zorgt er daarnaast voor dat we alles op één plek optimaal kunnen inrichten.”
Sneller een duidelijke diagnose
De ultramoderne CT- en MRIscanners die zijn aangeschaft, zijn nauwkeuriger én sneller dan de huidige apparatuur, vertelt de interventieradioloog. “Daardoor gaan de wachtlijsten omlaag, duurt een onderzoek korter en hebben we eerder duidelijkheid wat er aan de hand is met een patiënt.” Op de nieuwe afdeling Medische Beeldvorming worden in de toekomst ook bepaalde behandelingen poliklinisch uitgevoerd waar nu nog een opname voor nodig is. “Neem bijvoorbeeld een katheterisatie. Dit kan straks poliklinisch, wat minder ingrijpend is voor de patiënt.” De afdeling bestaat nu nog uit twee delen die fysiek van elkaar gescheiden zijn: Radiologische Beeldvorming en Nucleaire Beeldvorming. “We gaan dat in de nieuwbouw samenvoegen waardoor we in 1 keer alle benodigde onderzoeken kunnen uitvoeren. Dit is minder belastend voor de patiënt, die snel duidelijkheid krijgt. Wij zijn klaar voor de toekomst.”