In de nieuwbouw van de OK komen kennis en techniek optimaal samen. Want de huidige operatiekamers in Venlo worden volledig vernieuwd. Bovendien vindt er een uitbreiding plaats van zes naar tien operatiekamers. “Eén van die nieuwe kamers wordt voorbereid voor robotchirurgie en er komt één hybride OK”, begint Justin Bitter, clustermanager Medisch Ondersteunend. Robotchirurgie klinkt futuristisch, maar heeft veel voordelen, legt hij uit. “Door robotchirurgie is het mogelijk om op lastig bereikbare plekken in het lichaam heel precies te opereren. Dat levert een beter resultaat op, zorgt voor minder pijn bij de patiënt en mensen hoeven minder lang in het ziekenhuis te blijven.”
Een hybride OK is een moderne versie van de gewone operatiekamer, gecombineerd met ingebouwde röntgenapparatuur. “Daardoor is het mogelijk dat een specialist tijdens de operatie met behulp van 3D-techniek meekijkt in het lichaam van de patiënt. Zo kan de chirurg nog nauwkeuriger werken.”
Comfortabele OK-lounge
Een bijzondere toevoeging wordt de OK-lounge. Voor de meeste mensen is een operatie een spannende gebeurtenis. In de OK-lounge is alles erop gericht om het voor de patiënt zo ontspannen mogelijk te maken. “Patiënten die een kleine operatie ondergaan, komen niet meer op de verpleegafdeling. De voorbereiding en nazorg van de operatie vindt in de lounge plaats, waar mensen rustig en comfortabel kunnen zitten of liggen. Daarnaast is de patiënt door deze werkwijze zo kort mogelijk in het ziekenhuis. De OK-lounge wordt naar verwachting eind 2025 in gebruik genomen.”
Hightech apparatuur
De ver- en nieuwbouwplannen vergen veel investeringen. “Daarom voeren we niet alles op hetzelfde moment uit, maar gaat het om een meerjarenplan. Naast de plannen voor de OK zijn we ook druk met de vernieuwing en uitbreiding van de afdeling Medische Beeldvorming. Hieronder valt al het onderzoek waarbij een beeld van het inwendige lichaam wordt gemaakt. Dit beeld, bijvoorbeeld een röntgenfoto of scan, is nodig voordat de chirurg kan opereren. Nu vinden sommige van deze onderzoeken nog plaats bij het Centrum voor Diagnostiek (route 11) en andere bij Radiologie (route 79). Straks komt alles fysiek bij elkaar op één plek in het ziekenhuis.” Ook voor deze afdeling staat de aanschaf van hightech apparatuur gepland. “Denk bijvoorbeeld aan de voorbereidingen om een cyclotron te plaatsen. Dit is een deeltjesversneller die onder andere bij de behandeling van kankerpatiënten en in de cardiologie wordt gebruikt.” Daarnaast komt er een verbinding tussen de Medische Beeldvorming en de traumakamer van de spoedeisende hulp. Dit heeft als groot voordeel voor de patiënt dat er veel minder vervoer van de ene naar de andere plek nodig is. Tijdens de verbouwing gaan de operaties gewoon door.
Mening van patiënten
Justin Bitter is de juiste man om de bouwplannen in goede banen te leiden. Hij begon ooit in de zorg als operatieassistent en werkte jaren op de OK. Later begeleidde hij bij diverse ziekenhuizen de nieuwbouw van de OK. “Ik vind het een magische afdeling waar ingrijpende dingen gebeuren; je kan hier écht het verschil maken voor de patiënt.” De mening van de patiënt is overigens bij de huidige bouwplannen van belang, vertelt hij. “Patiëntvertegenwoordigers kijken mee naar de bouwplannen. Zo willen we van hen bijvoorbeeld weten: is straks de routing duidelijk? En hoe kunnen we de ruimtes zo prettig mogelijk inrichten? De mening van patiënten levert waardevolle tips op die we zoveel mogelijk zullen toepassen tijdens het (ver)bouwproces. Voor hen doen we het!”