Nieuw bloedbuisje: minder fouten én patiëntvriendelijker

Door eigen wetenschappelijk onderzoek is in VieCuri al voor de vierde keer een nieuw en verbeterd type bloedafnamebuis in gebruik genomen.

‘Waarom worden er soms zo veel verschillende buisjes bloed afgenomen bij een patiënt? Kan dat niet anders?’ Ja, is het antwoord. Door eigen wetenschappelijk onderzoek binnen VieCuri, is in het ziekenhuis al voor de vierde keer een nieuw en verbeterd type bloedafnamebuis in gebruik genomen.

 

Marcel Janssen, Laboratoriumspecialist Klinische Chemie, legt uit: “We streven ernaar om zoveel mogelijk ‘bepalingen’ uit hetzelfde buisje bloed te halen. Dat is patiëntvriendelijker omdat er minder bloed wordt afgenomen. En het voorkomt fouten omdat er minder buisjes verwerkt hoeven te worden.”

 

Elk buisje heeft een andere functie

Er zijn honderden mogelijkheden voor wat er allemaal in bloed te onderzoeken is. In de verschillende typen buizen zijn vaak van te voren toevoegingen gestopt om een bepaalde test uit te voeren. Welk bloedbuisje gebruikt wordt bij het bloedprikken, en of er meerdere buisjes nodig zijn, hangt af van het aangevraagde onderzoek.

 

Mensenwerk

‘’Wist je dat tachtig procent van de fouten in de laboratoriumdiagnostiek worden gemaakt in de pre-analyse? Dat hoge percentage willen we natuurlijk verlagen. Want hoe minder fouten, hoe beter een juiste bepaling van ziekte kan worden gesteld. En des te beter is de zorg voor de patiënt.” Hoe kan het dat in dit proces fouten sluipen? “Onder pre-analyse valt het hele proces vanaf het moment dat de arts de aanvraag voor bloedonderzoek doet, naar de daadwerkelijke bloedafname, tot ten slotte het laboratorium dat het materiaal in ontvangst neemt. En dat hele proces bestaat uit veel hand- en mensenwerk.”

 

Nieuw type buis

“In ons VieCuri-laboratorium zijn we met de nieuwe Barricor buis gaan testen. We keken specifiek naar de vitamine D-bepaling, omdat we daarvoor normaal gesproken een apart buisje bloed moesten afnemen. Met de nieuwe Barricor buis bleek dat we de vitamine D-bepaling wél uit hetzelfde buisje bloed konden halen. Een geweldig resultaat! Want we willen graag  zoveel mogelijk bepalingen uit dezelfde bloedbuis afnemen.”

 

Het is een mooi voorbeeld van iets dat heel eenvoudig lijkt, voor de patiënt toch een groot verschil kan maken. Marcel Janssen: “Dat is mijn motivatie om onderzoek te blijven doen en te innoveren. Het steeds willen verbeteren van de zorg voor de patiënt.”

Datum

05 oktober 2022

scroll terug naar boven