Waar bent u naar op zoek?

Davy Rongen als brandweer

In het VIEzier

Onze mensen maken het verschil. Maar wie zijn de gezichten achter al die witte jassen en deuren? Wat zijn hun drijfveren en hun dromen? En waarom zetten zij zich met hart en ziel voor de zorg in? In deze rubriek komt iedere keer één van onze mensen aan het woord. Deze keer hebben we in het VIEzier: Davy Rongen, hij werkt als recoveryverpleegkundige bij de operatiekamers.

Davy ontfermt zich als recoveryverpleegkundige over patiënten
die een operatie moeten ondergaan. Hij wist al van kleins af aan dat hij graag in het ziekenhuis wilde werken. Daarnaast droomde hij er altijd al van om bij de brandweer te gaan en ook die droom heeft hij waar kunnen maken.

 

Patiënten geruststellen

“Als recoveryverpleegkundige verleen ik zorg vóór en na een operatie. Vóór een operatie neem ik een vragenlijst door met de patiënt en sluit ik diegene aan op de bewakingsmonitor en op het infuus. Natuurlijk sta ik de patiënt ook bij en stel ik hem of haar gerust. Na de operatie zorg ik weer voor de patiënt. Ik kijk goed naar de pijnklachten en misselijkheid en dien de nodige medicatie toe. Als de patiënt stabiel is, mag hij of zij terug naar de afdeling. 

 

Acute situaties 

Al van kleins af aan wist ik dat ik verpleegkundige wilde worden. Ik heb als kind een keer lange tijd in het ziekenhuis gelegen en vond alles wat er om me heen gebeurde erg fascinerend. De ervaring die ik als kind had, helpt me nu in mijn werk bij het begeleiden van patiënten. Het is in mijn vak belangrijk om een goed inlevingsvermogen te hebben, zodat je mensen in hun gevoelens bij kunt staan. Je krijgt geregeld te maken met acute situaties of patiënten met een risico op complicaties. Het is belangrijk dat je daar snel op in kunt spelen. 

 

Jongensdroom

 Naast mijn werk in het ziekenhuis besteed ik veel tijd aan mijn functie bij de vrijwillige brandweer in Panningen. Dit is echt een jongensdroom van mij. Ik wil er echter niet mijn beroep van maken, omdat het werken in de zorg mij veel voldoening geeft. Er zijn veel raakvlakken. Ook bij de brandweer werk ik met mensen die hulp nodig hebben en heb ik vaak met acute situaties te maken. Het is daarbij belangrijk dat je goed kunt schakelen en kunt omgaan met onverwachte situaties. Als je bijvoorbeeld wordt opgeroepen voor een verkeersongeval, weet je niet wat je te wachten staat tot je ter plaatse bent. Je moet bovendien goed je rust kunnen bewaren en goed samenwerken met collega’s. Een slachtoffer is vaak angstig. Door rustig te blijven en duidelijk uit te leggen wat je gaat doen, kun je iemands angst gelukkig meestal voor een groot deel wegnemen.”

 

Datum

27 september 2024

scroll terug naar boven