Afbeelding van fysiotherapie volgens de GLAD methode bij heup- of knieartrose

Voorlichtings- en trainingsprogramma GLA:D bij heup- en knieartrose

Inleiding

GLA:D is een voorlichtings- en trainingsprogramma bij de fysiotherapeut voor patiënten met heup- en knieartrose. Kern van het programma zijn een voorlichtingsbijeenkomst over artrose en twaalf sessies bij de fysiotherapeut. Ook is er een nazorgafspraak na een jaar. Het programma vermindert pijn en voorkomt dat klachten verergeren. Het is een initiatief van het Knienetwerk Noord-Limburg waarin ziekenhuis VieCuri en 18 fysiotherapiepraktijken uit Noord-Limburg samenwerken. Zo kunnen patiënten in hun eigen buurt en met eigen inzet een knie- of heupprothese uitstellen of zelfs voorkomen.

Wat is artrose?

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage, is een veel voorkomende aandoening. Mensen met artrose ervaren pijn of stijfheid aan de gewrichten, vaak de heupen of knieën. Hierdoor worden dagelijkse activiteiten moeilijker, zoals in- en uit bed of de stoel komen, hurken, sokken aantrekken of voorwerpen oprapen.

Video over het GLA:D programma bij de fysiotherapeut

Over het programma GLA:D

Na jarenlange artroseklachten, wordt een patiënt nu nog vaak naar het ziekenhuis doorverwezen voor een knie- of heupprothese. In Denemarken doen ze dat al jaren anders. Daar komen patiënten veel minder vaak naar het ziekenhuis en vindt de behandeling allereerst plaats bij fysiotherapeuten. GLA:D is een afkorting voor ‘Good Life with osteoArthritis in Denmark’. Het programma is onderbouwd met 10 jaar wetenschappelijk onderzoek en wordt inmiddels toegepast in 10 verschillende landen.

Sessies bij de fysiotherapeut

De kern van het programma zijn een voorlichtingsbijeenkomst over artrose en sessies bij de fysiotherapeut. Het aantal sessies is per patiënt verschillend. Ook is er een nazorgafspraak na een jaar. Er worden speciale oefeningen gedaan om de pijn te verlichten en de gewrichtsfunctie te versterken. Als de functie verbetert, is de volgende stap om actiever te worden. Deze lichamelijke activiteit bevordert gewichtsverlies en verbetert de algehele gezondheid. De 18 fysiotherapiepraktijken van het Knienetwerk zijn allemaal ambassadeurs en geschoold in het programma.

Wie komt er voor het GLA:D programma in aanmerking?

Dit programma is bedoeld voor mensen met heup- of knieartrose, van beginnende artrose tot mensen die al aan een operatie toe zijn. Er is een verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

 

Als u artrose heeft en begint met trainen, kunt u in het begin spierpijn en/of gewrichtspijn gaan voelen. Dat is normaal. U kunt advies krijgen van de fysiotherapeut als u niet zeker weet hoe u moet trainen of wat u mag voelen tijdens het sporten.

Resultaten

Mensen ervaren in het algemeen minder pijn, functioneren beter, de kwaliteit van leven wordt positief bevorderd en we zien minder medicijngebruik tegen de pijn. Voor sommige patiënten is een operatie helaas toch onvermijdelijk. Dan nog is het programma van toegevoegde waarde want dan gaat iemand sterker de operatie in.

Vergoeding zorgverzekeraar

De kosten van het programma worden vergoed van uit de basisverzekering. 

Meer informatie

Heeft u last van artrose en wilt u deelnemen aan GLA:D? Neem dan contact op met uw huisarts of één van de deelnemende fysiotherapiepraktijken. Zij kunnen samen met u bekijken of u voor het programma in aanmerking komt. Op deze website vindt u een overzicht met deelnemende fysiopraktijken: www.knie-netwerk.nl.

 

Bekijk voor meer informatie de website van GLA:D: www.gladnederland.nl.

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven