Duizeligeheid

Vestibulaire revalidatie bij duizeligheidsklachten

Oefentherapie voor het evenwichtsorgaan

Duizeligheid

Een duizelig gevoel is moeilijk onder woorden te brengen. Niet iedereen bedoelt hetzelfde met het begrip duizeligheid. Er bestaan verschillende vormen van duizeligheid.

In het algemeen verstaat men onder duizeligheid het gevoel dat beleefd wordt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. Het is het ondergaan van bewegingspatronen, die er in werkelijkheid niet zijn; duizeligheid is dus een illusie. Duizeligheid is altijd een symptoom, het is nooit een zelfstandig ziektebeeld.

 

Duizeligheid is een veel gehoorde klacht

Op het spreekuur van de huisarts is duizeligheid een veel gehoorde klacht. Als hoofdklacht komt het voor bij 3 tot 14% van de patiënten die een huisarts bezoeken. Het is ook een klacht die sterk leeftijdsafhankelijk is. Met name bij mensen ouder dan 65 jaar komt duizeligheid veel voor.

Duizeligheid kan als zeer bedreigend worden ervaren: zij brengt de mens letterlijk en figuurlijk uit balans. Er kan een gevoel van onzekerheid ontstaan dat zich over alle aspecten van het dagelijkse leven uitstrekt. De sociale en maatschappelijke gevolgen van duizeligheid zijn vaak groot. Zeker bij oudere mensen kan het soms leiden tot verlies van zelfstandigheid.

Duizeligeheid

Behandeling

Wat is vestibulaire revalidatie?

Vestibulaire revalidatie is een oefentherapie die gericht is op het verminderen van symptomen veroorzaakt door vestibulaire dysfunctie. Meestal bestaan deze symptomen uit duizeligheid, balansproblemen en visusproblemen. Daarnaast kunnen angst en depressie voorkomen. Als gevolg van deze symptomen zijn patiënten geneigd bepaalde bewegingen te vermijden met als gevolg afname van hun activiteiten niveau. Vestibulaire revalidatie heeft de volgende doelstellingen:

  • vermindering van duizeligheid en visusproblemen
  • verbetering van balans-/evenwichtsstoornissen
  • verminderen van angst
  • verbeteren van activiteiten uit het dagelijks leven.

De behandeling is patiëntspecifiek en kan bestaan uit de volgende onderdelen:

Cawthorne en Cooksey oefeningen

De Cawthorne en Cooksey oefeningen zijn ontwikkeld in 1940. Deze oefeningen bestaan uit oog-, hoofd en rompbewegingen met als doel het provoceren van de duizeligheidklachten. Herhaalde blootstelling aan een stimulus zal uiteindelijk afname van klachten geven.

Blikstabilisatie-oefeningen

De blikstabilisatie-oefeningen hebben tot doel de adaptatie van de vestibulo-oculaire reflex. De blikstabilisatie oefeningen worden in de literatuur X1 en X2 oefeningen genoemd en bestaan uit hoofdbewegingen waarbij de ogen gericht zijn op een vast voorwerp of op een bewegend voorwerp.

Balanstraining

Balanstraining bestaat uit loopoefeningen en verschillende vormen van balans- en evenwichtsoefeningen.

Hoe werkt vestibulaire revalidatie?

Vestibulaire revalidatie heeft als doel compensatie van het centrale zenuwstelsel te bewerkstellingen. Er zijn verschillende mechanismen die een rol spelen bij het herstel van de vestibulaire dysfunctie:

  • Adaptatie
    Het vermogen van het vestibulaire systeem om een veranderde neurale respons te creëren op een gegeven input. (d.w.z. het herstel van de vestibulo-oculaire reflex gain)
  • Substitutie
    Hieronder verstaan we  het gebruiken van andere strategieën (visueel of somatosensorisch) om de verloren functie te vervangen.
  • Habituatie
    Afname van symptomen als gevolg van herhaalde blootstelling aan de provocatie stimulus.

Voor wie is vestibulaire revalidatie bedoeld?

Patiënten met zowel unilaterale als bilaterale perifere vestibulaire dysfunctie of

Persisterende Positionele-Perceptie Duizeligheid (PPPD).

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven