Vasectomie

Sterilisatie door onderbreking zaadleiders

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u besloten tot een sterilisatie door vasectomie, om de door u gewenste onvruchtbaarheid te bereiken. Uw behandelend arts heeft u al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u het allemaal nog eens rustig nalezen.

Wat is een vasectomie?

Vasectomie is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden onderbroken. Daarbij worden de zaadleiders doorgesneden en afgebonden. Erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden niet verstoord. Het sperma bevat na de ingreep geen zaadcellen meer. Deze worden door het lichaam opgenomen.

Let op: er zitten nog zaadcellen in de zaadleiders. U bent nog niet direct steriel. Daarom moet u, tot de voor u veilige uitslag van het spermaonderzoek doorgaan met anticonceptie .

Figuur 1 . Vasectomie: onderbreking van de zaadleiders

Voorbereiding

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder behandeling staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

Scheren

Eén of 2 dagen voor de ingreep dient u zelf de balzak te scheren. Dit gaat het beste als u de huid glad trekt en een scheermesje gebruikt. Liever geen ontharingscrème gebruiken.

Kleding

  • Neem een strakke onderbroek of zwembroek mee, die u tot zeker 24 uur na de ingreep moet dragen.
  • Neem een gemakkelijk zittend t-shirt mee voor tijdens de ingreep

Regelen vervoer

Het is af te raden direct na de ingreep zelf auto te rijden. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis.

Pijnstillers

Neem 1 uur voor de behandeling 2 tabletten paracetamol (500 mg) in. Hierdoor merkt u minder van de ingreep.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem bij uw bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.

De ingreep

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling waar de ingreep plaatsvindt.

Plaatselijke verdoving

De sterilisatie gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Op de plaats van de ingreep heeft u geen gevoel meer. Wel kunt u een zwaar, wat pijnlijk gevoel in de lies hebben tijdens de ingreep, omdat er aan de zaadleiders wordt getrokken. De plaatselijke verdoving bestaat uit een (of 2) injectie(s).

De ingreep

Bij de ingreep maakt de arts een of twee kleine sneetjes hoog in de balzak waarna de zaadleiders worden opgezocht (zie tekening). Van de zaadleiders wordt een stukje verwijderd en de huid van de balzak wordt weer gesloten.

Hechtingen

Zijn er hechtingen gebruikt die u moet laten verwijderen, dan krijgt u hierover informatie van de specialist.

Complicaties

Neemt u contact op met de polikliniek Urologie en buiten kantooruren met de spoedeisende hulp (SEH):

  • Koorts boven de 38,5°C
  • Een flinke zwelling van de balzak
  • Een warm en kloppend gevoel aan de balzak
  • Ernstige pijn
  • Lang nabloeden van de wond. 

Een geringe blauwverkleuring van de balzak en aan de basis van de penis is niet verontrustend (bloeduitstorting).

Specifieke complicaties

Deze complicaties komen weinig voor, toch dient u er rekening mee te houden.

  • Er ontstaat na de ingreep aan de het dichte uiteinde van de zaadleider een bobbeltje van een paar millimeter tot een centimeter dikte. Dit is een opeenhoping van de zaadcellen. Het is onschuldig en er hoeft niets aan gedaan te worden.
  • Een zeldzame complicatie is dat er spontaan herstel van de zaadleider optreedt of omdat er toevallig 2 zaadleiders naar 1 testikel(zaadbal) lopen.
  • omdat in de nabijheid van de bloedvaten naar de testikels wordt geopereerd kunnen deze beschadigd raken, waardoor de bloedvoorziening naar de testikels in het gedrang kan komen. De zaadbal wordt dan atrofisch ( kleiner).
  • Aanhoudende pijnklachten aan de balzak.
  • Soms is het mogelijk dat in het zaadmonster toch steeds enkele zaadcellen aanwezig blijven. Soms moet dan na overleg met uw uroloog een tweede sterilisatie plaats te vinden.

Na de ingreep

Strak ondergoed

Om bloeduitstortingen op de plaats van de ingreep te voorkomen is het raadzaam gedurende een paar dagen na de ingreep een strakke onderbroek of zwembroek te dragen.

Koelen

U kunt u als u thuis bent de balzak koelen. Dit kan bijvoorbeeld door een koelelement te wikkelen in een handdoek en op de balzak te leggen.

Werken

Aanbevolen wordt om de dag van de operatie rustig aan te doen, daarna kunt u gewoon uw werk doen, tenzij anders is afgesproken.

Geslachtgemeenschap

Als de wond het toelaat kunt u na enkele dagen weer geslachtsgemeenschap hebben. Het is wel noodzakelijk anticonceptie toe te passen.

Baden en douchen

U dient de wond 1 dag droog te houden, daarna kunt u douchen. Baden mag weer na 5 dagen.

Verzorging van de wondjes

De wondjes 48 uur na de ingreep niet meer afdekken met een pleister.

Pijnbestrijding

Bij pijn kunt u paracetamol innemen tot maximaal 4x per dag 2 tabletten van 500 mg.

Om rekening mee te houden

Hersteloperatie

In principe is de sterilisatie onomkeerbaar. Het is dus een definitieve anticonceptische methode. Mocht u onverhoopt, vanwege welke oorzaak dan ook, overwegen het resultaat van de vasectomie te laten corrigeren dan kan een hersteloperatie overwogen worden. Middels microchirurgie kan de doorgankelijkheid van de zaadleiders hersteld worden. De kans op succes is zeer matig.

Vergoeding

De kosten voor de vasectomie worden meestal niet vergoed. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar, de polisvoorwaarden en de dekking. Zelfs met medische indicatie wordt de ingreep vaak niet vergoed. Wij adviseren u om voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.

Dit geldt ook voor een tweede sterilisatie.

Spermaonderzoek

Vruchtbaar? Let op

Na de sterilisatie bent u nog enkele maanden vruchtbaar.

Na 3 maanden kunt u het sperma laten controleren op de aanwezigheid van levende zaadcellen.

Na de operatie zitten er nog zaadcellen in de zaadleiders. U bent nog niet direct steriel. Daarom moet u, tot een voor u veilige uitslag van het spermaonderzoek doorgaan met anticonceptie.

Wanneer moet u het sperma opvangen?

Het is belangrijk dat tussen uw laatste zaadlozing en de zaadlozing ten behoeve van het onderzoek een periode zit van twee tot maximaal 7 dagen. Wanneer deze periode langer of korter is kan dit nadelige gevolgen hebben voor het spermaonderzoek. Ook ziekte, koorts of medicijngebruik kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het sperma.

Hoe moet u het sperma opvangen?

U kunt het sperma thuis produceren. Het sperma moet door masturbatie verkregen worden, dat wil zeggen door zelfbevrediging met de hand.

  • Was van tevoren uw handen met water en zeep en was uw penis alleen met water. Zeepresten zijn namelijk schadelijk voor de zaadcellen.
  • Gebruik bij het opvangen van het sperma geen condoom, deze kan een zaaddodend middel bevatten.
  • Vang het sperma op in een speciaal potje dat u heeft gekregen op de polikliniek. Belangrijk is dat u al het sperma opvangt (zowel het 1 e als het 2 e deel van de zaadlozing).
  • Schrijf uw naam en geboortedatum op het potje.
  • Vul het aanvraagformulier in dat u samen met het potje heeft gekregen.

Inleveren sperma

Het is belangrijk dat het sperma binnen één uur na de zaadlozing op het Fertiliteitslaboratorium wordt onderzocht. Daarom moet u het sperma na de zaadlozing zo snel mogelijk met het ingevulde aanvraagformulier inleveren. Draag het potje op uw lichaam onder uw kleding zodat de temperatuur constant blijft.

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op het  Fertiliteitslaboratorium.

Uitslag

Twee weken nadat u sperma heeft ingeleverd kunt u bellen voor de uitslag met de polikliniek van uw behandelend arts.

U hoort dan of u de status van ‘clearance’ ontvangt.

Clearance betekent dat de sterilisatie geslaagd is, en daardoor de kans op het ontstaan van een zwangerschap zéér zéér laag is. Statistisch is de kans niet gelijk aan nul maar het is de veiligste methode van anticonceptie die voorhanden is.

Het is veiliger dan de anticonceptiepil en veel veiliger dan condoomgebruik.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven