Inleiding
De prostaat is een orgaan dat als een band om de blaashals is gewikkeld. De prostaat bestaat uit klieren en spierweefsel. Als een man een orgasme heeft, perst de prostaatspier vanuit zijn klieren een kleine hoeveelheid vloeistof bij het zaad (sperma). Deze prostaatvloeistof lijkt de zaadcellen te activeren.
Waarom krijgen mannen prostaatproblemen?
Bij jongens en jonge mannen is de prostaat klein. Door onbekende oorzaken neemt de grootte van de prostaat toe met het stijgen van de leeftijd.
De toename in grootte varieert van man tot man. Ook variëren de problemen die de vergroting veroorzaakt. Het groter worden van de prostaat is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Bij de meeste mannen is dit een volledig goedaardig proces.
De blaas dient als opslagplaats voor urine totdat het nodig is deze te lozen. Omdat de prostaat als een ring om de blaashals zit, leidt een vergroting van de prostaat al snel tot een remming of afknelling van de urinestroom vanuit de blaas door de plasbuis naar de penis.
Symptomen bij problemen met de prostaat
Een van de eerste symptomen van problemen van de prostaat is het moeilijker plassen. De straal wordt slapper en soms komt het plassen moeilijker op gang, vooral als het plassen een tijdje is uitgesteld.
Het kan ook zijn dat u enige tijd moet wachten tot er urine komt. Zelfs ‘persen’ levert slechts zwak druppelen op. Vaak zijn de problemen ’s nachts erger.
Een ander symptoom is de prikkelbare blaas. Er bestaat veel vaker aandrang om te plassen. Het frequente toiletbezoek gaat tot opmerkingen leiden bij bijvoorbeeld collega’s of vrienden. Sommige geluiden zoals het opendraaien van een kraan maar ook het opstaan ’s morgens kunnen de blaas zo sterk prikkelen dat ongewild urineverlies optreedt voordat het toilet wordt bereikt. In toenemende mate kan de slaap verstoord worden door de behoefte om te plassen. Uw activiteiten kunnen behoorlijk beperkt worden door de behoefte een toilet in de buurt te hebben.
Als de blaas ’s nachts vol raakt, kunt u druppels urine verliezen. Er kan ook tegendruk op de nieren worden uitgeoefend. Bij complete blokkade van de urinestroom (retentie) kan een noodbehandeling noodzakelijk zijn. Dit is een uiterst pijnlijke en alarmerende manier om te ontdekken dat u prostaatproblemen heeft.
Wat te doen bij prostaatproblemen
Het eerste wat u kunt doen is samen met uw huisarts bepalen hoe groot uw probleem met de prostaat is. Heeft u symptomen die uw functioneren verstoren of als u uw blaas moeilijk leeg kunt plassen is het waarschijnlijk het beste iets aan de problemen te doen.
Uw huisarts zal in dit geval een bezoek aan de uroloog (een chirurg gespecialiseerd in ziekten van de urinewegen, blaas, nieren en mannelijke geslachtsorganen) adviseren.
Het bezoek aan de uroloog
De uroloog probeert een juiste diagnose te stellen. Daarvoor heeft hij uw verhaal nodig, waarna hij een lichamelijk onderzoek zal uitvoeren. Vervolgens zal er een aantal routinetesten plaatsvinden.
Na al deze onderzoeken kan de uroloog u meestal zeggen of een behandeling noodzakelijk is en of er aanwijzingen bestaan voor ernstiger problemen zoals prostaatkanker. Soms zijn verdere onderzoeken nodig om een juiste diagnose te stellen zoals een prostaat- biopsie. Dit is een onderzoek waarbij een klein stukje weefsel uit de prostaat genomen wordt voor microscopisch onderzoek.
Behandeling
Als uw prostaat problemen veroorzaakt zal de uroloog met u overleggen welke behandelingsvorm voor u de meest geschikte is. De behandeling kan bestaan uit medicijnen of een operatie.
Blokkade urinestroom
Als u een blokkade van de urinestroom heeft (u kunt niet meer plassen), u heeft daardoor veel pijn en er is snelle hulp geboden, neem dan contact op met uw huisarts die u eventueel naar de Spoedeisende Hulp verwijst, waar men meestal een katheter inbrengt. Dit is niet echt pijnlijk. De blokkade is dan onmiddellijk verholpen.
Betekenis moeilijke woorden
- PSA: Prostaat Specifiek Antigen: een eiwit in het bloed dat een aanwijzing kan zijn bij verdenking van prostaatkanker.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1