Sportgeneeskunde VieCuri

Duurzaam fit

Uw lichaam is een kostbaar bezit. Daar bent u dus zuinig op. In ons dagelijks leven worden we steeds bewuster van de noodzaak om te bewegen. Dit doen we graag verantwoord en zonder blessures. Het is belangrijk een bewegingsvorm te kiezen die bij u en uw lichaam past en waarvan u extra energie krijgt.

Sportgeneeskunde VieCuri

Sportgeneeskunde VieCuri is de sportmedische afdeling van VieCuri. De afdeling biedt sportmedisch advies voor alle sporters, ongeacht niveau, talent of leeftijd.

Moet u om gezondheidsredenen bewegen? Dan kunt u bij Sportgeneeskunde VieCuri terecht voor een goed sport- of trainingsadvies.

Bij Sportgeneeskunde VieCuri kunt u terecht voor:

  • Blessurebehandeling (op verwijzing van huisarts of specialist).
  • Preventieve sportmedische onderzoeken.
  • Verplichte sportkeuringen voor sportopleidingen (ALO, Sportkunde, CIOS, Sport & Bewegen, VeVa).
  • Verplichte sportkeuringen voor sportbond (KNAF, MON, KNMV).
  • Duikkeuringen.
  • Preventief advies om blessures te voorkomen.
  • Blessurebehandeling op verwijzing.
  • Trainingsadviezen bij blessures.
  • Voor licentiekeuringen van MON, KNMV en KNAF dient u eerst een licentieaanvraag via de bond te doen en de medische formulieren mee te nemen naar uw afspraak.

Blessure consulten

Heeft u bij het sporten last van een blessure of andere specifieke klachten? Uw huisarts of specialist kan u verwijzen naar een sportarts. De sportarts stelt een diagnose vast en bepaalt samen met u welke behandeling nodig is. Samen wordt bepaald welke behandeling het meest geschikt is om uw klachten op te lossen of te verminderen.

 

Bij de blessure consulten werken de sportartsen samen met andere specialisten van VieCuri. Door deze samenwerking kan bij blessures snel een diagnose worden vastgesteld. Vervolgens kan het aanvullend onderzoek worden ingepland en wordt een behandelplan opgesteld.

Voor een blessure consult kunt u gemiddeld binnen 2 weken terecht op 1 van onze locaties (Venlo, Venray en Roermond).

Sportmedische onderzoeken en keuringen

Om een beeld te krijgen van de sportmedische gesteldheid van uw lichaam, kunt u een sportmedische keuring ondergaan. Tijdens de keuring kijkt de sportarts samen met u hoe belastbaar uw lichaam is. Ook wordt tijdens de keuring gekeken of er zaken zijn die extra aandacht nodig hebben gezien de sport die u wilt beoefenen.

Er zijn diverse sportkeuringen en onderzoeken mogelijk. U kunt een klein sportmedisch onderzoek laten uitvoeren of een uitgebreid sportmedisch onderzoek. Het is ook mogelijk om een licentie keuring te laten uitvoeren op verzoek van sportbonden en opleidingen.

 

Het ligt aan uw sport, leeftijd, ervaring op sportgebied en mogelijke gezondheidsproblemen welk sportmedisch onderzoek het beste bij u past. De sportarts overlegt met u welk onderzoek het beste kan worden ingepland.

Bij een sportmedisch onderzoek met een inspanningstest wordt gebruik gemaakt van een fiets of loopband. De sportarts kijkt samen met u of u de inspanningstest het beste op de fiets of de loopband kunt doen.

 

Bij een uitgebreid sportmedisch onderzoek wordt ook een ademgasanalyse uitgevoerd. De ademgasanalyse helpt bij het zuiver bepalen van uw omslagpunt naar verzuring. De adem-gasanalyse geeft extra informatie over uw hart/longstelsel, over omslagpunten en uithoudingsvermogen.

 

Een sportmedisch onderzoek kan bijna altijd binnen 3 weken worden ingepland.

Sportdiëtetiek

Bij VieCuri kunt u een afspraak maken met een sportdiëtist. 

Waarmee kan een sportdiëtist helpen?

  • Advies over voeding en sportsupplementen.
  • Begeleiding bij gewicht- en maagdarmproblemen.
  • Praktische tips voor voeding en vocht tijdens training, wedstrijden en rustdagen.

Hoe maakt u een afspraak?

  • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
  • Geen verwijzing? Dan krijgt u eerst een screening.
  • Na de screening stelt de sportdiëtist een behandelplan op.

Sportfysiotherapie

Heeft u specifieke klachten tijdens het sporten? Dan kunt u terecht bij de sportfysiotherapiepraktijk Vitaal in Beweging. De sportfysiotherapeuten zorgen er samen met u voor dat weer zo snel mogelijk zonder klachten kunt sporten.

 

De meest voorkomende klachten die door een sportfysiotherapeut worden behandeld, zijn blessures aan knieën, enkels en schouders. De sportfysiotherapeut herstel de geblesseerde gewrichten en traint de lichaamsdelen die wél belastbaar zijn.

 

U kunt zonder verwijzing bij de sportfysiotherapeut terecht. Het is ook mogelijk dat u door een andere specialist wordt doorverwezen naar Vitaal in Beweging. De sportartsen en (sport)fysiotherapeuten hebben maandelijks een multidisciplinair overleg.

Specialisten

Alle keuringen, onderzoeken en consulten worden uitgevoerd door een team van sportartsen, (sport)fysiotherapeuten en sportdiëtisten.

 

Het team van specialisten werkt nauw samen en heeft ervaring met alle relevante vakgebieden en takken van sport. Het sportmedisch team kan gebruikmaken van geavanceerde onderzoeksfaciliteiten en een netwerk van deskundigen binnen en buiten VieCuri. Daar waar nodig zijn er korte verwijslijnen naar de andere medische specialisten in VieCuri.

Kwaliteitseisen

Sportgeneeskunde VieCuri voldoet aan alle normen en kwaliteitseisen die in Nederland gelden. Zo is Sportgeneeskunde VieCuri aangesloten bij de Federatie van Sport Medische Instellingen (FSMI).

 

Verder is Sportgeneeskunde VieCuri SCAS en TMS (Topsport Medisch Samenwerkingsverband) gecertificeerd. Dit betekent dat ook topsporters terecht kunnen bij Sportgeneeskunde VieCuri.

Vergoedingen

Sportgeneeskunde zorg wordt voor een deel vergoed via de basisverzekering. Mogelijk valt dit onder uw eigen risico. Dit geldt met name voor blessure consulten en medisch geïndiceerde inspanningsonderzoeken.

 

Sportmedische onderzoeken door een sportarts met als doel screening of prestatieverbetering worden mogelijk vergoed door een aanvullende verzekering. U heeft hier geen verwijzing van de huisarts voor nodig.

Welke zorg (aanvullend) wordt vergoed, hangt af van uw verzekeringsvoorwaarden.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven