Inleiding
Het compartimentsyndroom (in het Engels: CECS, chronic exertional compartment syndrome) is een blessure aan de spieren van het onderbeen. De spieren van het onderbeen zijn verdeeld in
4 groepen. De groepen worden ook wel compartimenten genoemd. Om ieder compartiment zit een taai vlies. Dit vlies wordt ook wel spierfascie genoemd.
Bij het compartimentsyndroom kan het vlies te strak om de spieren gaan zitten door overbelasting. Dit geeft vaak pijn bij inspanning en een gespannen gevoel aan het onderbeen. Het compartimentsyndroom komt vaak voor aan beide onderbenen.
Oorzaken
Het compartimentsyndroom kent de volgende oorzaken:
- Plotselinge toename van trainingsduur of intensiteit.
- Beginnen met hardlopen.
- Platvoeten of doorgezakte voeten.
- Verkeerde looptechniek met een uitgesproken haklanding.
- Training op oneffen terrein.
- Lopen op zeer harde of zeer zachte ondergrond.
- Verkeerde schoenen.
- Beenspieren zijn niet in balans.
- Diabetes mellitus (verhoogde kans op het compartimentsyndroom).
- Perifeer vaatlijden (etalagebenen; verhoogde kans op het compartimentsyndroom).
Behandeling
De basisbehandeling van het compartimentsyndroom bestaat uit een aantal adviezen. Meestal wordt u begeleid door een fysiotherapeut.
De adviezen bij een basisbehandeling van het compartimentsyndroom:
Symptomen
Het compartimentsyndroom heeft de volgende symptomen:
- Pijn in het onderbeen binnen 30 minuten na start van een training of inspanning.
- Klachten worden minder als u stopt met de training of inspanning (meestal binnen enkele minuten).
- Gespannen onderbeenspieren, een strak gevoel, pijn en verzuring.
- Soms tintelingen of een dof gevoel.
Duur
Het herstel van het compartimentsyndroom is afhankelijk hoe erg uw klachten zijn. Bij milde klachten heeft u alleen een reactie tijdens het sporten. Met een aanpassing van de belasting kunnen uw klachten meestal snel verbeteren. Een onbehandeld compartimentsyndroom gaat niet vanzelf over.
Diagnose
Meestal is de diagnose snel duidelijk. Als er toch twijfel is, kan de chirurg of sportarts een drukmeting in de spieren uitvoeren.
De sportarts doet deze drukmeting. Tijdens de meting krijgt u een plaatselijke verdoving. Daarna brengt de arts met een naald een klein slangetje in de spier. Het slangetje zit aan een drukmeter.
De druk wordt in rust en bij inspanning gemeten. Tijdens de meting loopt u op een loopband. Als er een te hoge druk wordt gemeten heeft u het compartimentsyndroom.
Operatie
Worden uw klachten niet minder nadat u bovenstaande adviezen uw heeft gevolgd? Een operatie kan dan nodig zijn. Tijdens de operatie wordt het vlies dat om het compartiment zit, geopend. Hierdoor kan de spier weer normaal opzwellen bij inspanning. Deze operatie wordt een ‘fasciotomie’ genoemd. Het succespercentage bij een operatie aan het voorste compartiment (90%) is hoger dan bij het achterste compartiment (71%).
De operatie gebeurt in dagbehandeling. Dagbehandeling betekent dat u enkele uren na de operatie weer naar huis kunt. U krijgt dan instructies mee naar huis voor uw verdere herstel na de operatie.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1