Inleiding
U bent door de Spoedeisende Hulp (SEH) geadviseerd zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de (dienstdoende)tandarts in verband met 1 (of meerdere) blijvende tanden die door van een ongeluk eruit zijn of los staan.
Algemeen lichamelijk onderzoek
Voordat u dit (tandarts)advies kreeg, heeft de behandeld arts u op de SEH onderzocht en bekeken of er geen andere letsels zijn ontstaan bij uw ongeval (bijvoorbeeld wonden in gezicht of lippen, kaakbreuk, nekletsel). Wellicht is ook een wond(je) verzorgd en is er verder onderzoek gedaan zoals bijvoorbeeld röntgenfoto’s.
Het is ook mogelijk dat u moest wachten omdat andere patiënten met dringender of ernstiger problemen eerst geholpen moesten worden.
Terugplaatsing tanden?
Of uw tandarts de betreffende tand(en) daadwerkelijk terugplaatst en vastzet is afhankelijk van diverse factoren die bepalen of dit terugplaatsen kans op succes heeft op kortere of langere termijn.
Factoren die belangrijk zijn voor terugplaatsing
De tijdsduur die de tand uit de kaak is geweest voordat die teruggezet kan worden. 60 minuten is de uiterste grens, maar alleen wanneer de tand ideaal is bewaard. Dit betekent dat de tand direct na het ongeluk is teruggeplaatst of in melk of in de mond bewaard wordt. Is de tand anders bewaard dan ligt de kritische tijdsgrens veel lager. Vaak zal de “kritische tijdsgrens” dus al verlopen zijn voordat u bij de tandarts bent.
De toestand van de wortel van de betreffende tand tijdens het buiten de mond zijn is van belang of terugplaatsen zin heeft (een droge wortel en/of beschadigde wortel maakt zeer weinig kans van slagen op behoud van betreffende tand(en) op langere termijn).
De toestand van de tandkas waarin de betreffende tand terug-geplaatst wordt, is van belang. Als de tandkas erg beschadigd is, heeft succesvol terugplaatsen weinig kans van slagen.
De toestand van de rest van het gebit, voor wat betreft het onderhoud van de tanden en de kiezen, als ook de toestand van het tandvlees spelen een rol. Als de rest van het gebit erg slecht is of als er sprake is van een tandvleesontsteking is terugplaatsen van een tand over het algemeen niet zinvol.
Niet terugplaatsen van de tand
Soms is het verstandiger om een tand niet terug te plaatsen maar de tandkas te laten genezen en later een implantaat te plaatsen (in geval van volgroeide kaken). Ook als er al eerder meerdere tanden of kiezen verloren zijn gegaan is terugplaatsing meestal niet de eerste keuze. Het kan dan verstandiger zijn een gedeeltelijk kunstgebit (zoals frameprothese of een plaatje) te maken en de betreffende tanden niet terug te plaatsen. Deze alternatieven zijn vooral van belang bij patiënten ouder dan 18 jaar.
De kosten van het terugplaatsen zijn ook van belang. (Ook een zenuwbehandeling enkele weken na het terugplaatsen kan nodig zijn, terwijl de tand zelf vaak grijs wordt, hetgeen soms een aanvullende kroonbehandeling vereist.) De kosten weegt u af ten opzichte van de eerder vermelde alternatieven. Dit kunt u met uw tandarts bespreken.
Bezoek tandarts
Het kan dus soms beter zijn om tanden die al uit de kaak zijn geweest niet meer terug te plaatsen. Als de tand alleen losstaat kan deze meestal wel door de tandarts goed vastgezet worden en daarna gespalkt. De tandarts bespreekt met u welke behandeling een verstandige keuze is.
Tot slot
De boven vermelde informatie geeft zoveel mogelijk inzicht over de motivatie om wel of niet terugplaatsen/vastzetten van de betreffende tanden. Niet alle factoren die uiteindelijk de keuze bepalen zoals algemene gezondheid en leeftijd zijn vermeld.
Deze informatie wordt door de SEH verstrekt in overleg met de Maatschap Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie(MKA)
Meer informatie
Praktische medische informatie na uw bezoek aan de SEH vindt u op de website www.sehzorg.nl1 of via de gratis app “seh zorg”. De website is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). U vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen.
Linkjes
- http://www.sehzorg.nl
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.2