Inleiding
U heeft de Spoedeisende Hulp bezocht. U geeft aan pijn te hebben. Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam bij een te sterke prikkeling. Alleen ú kunt aangeven wanneer u pijn voelt, dit is niet voelbaar voor een ander. Om chronische pijnklachten te voorkomen is het belangrijk dat u medicijnen volgens voorschrift van de arts inneemt. Het is niet verstandig om hier op eigen initiatief van af te wijken. U heeft hier al uitleg over gehad. In deze folder kunt u alles rustig nalezen.
Medicijnen
Bij pijn is één soort pijnstiller vaak voldoende om deze te verminderen. Soms is een combinatie van pijnstillende medicijnen nodig om voldoende effect te bereiken.
Als de arts een combinatie van pijnstillende medicijnen voorschrijft, kunt u er van uitgaan dat deze medicijnen samen kunnen worden gebruikt. Soms versterken zij elkaars werking.
Medicijnen innemen op vaste tijdstippen
Het is belangrijk dat u de medicijnen op voorgeschreven tijden inneemt en niet wacht tot u pijn heeft. Zo kunt u een pijnpiek voorkomen. Daarnaast bouwt u een hoeveelheid van het medicijn in uw bloed op (bloedspiegel), zodat de pijn beter onder controle is te krijgen.
Soms is het noodzakelijk om naast de pijnstilling ook nog een maagbeschermer of laxantia te nemen, de arts schrijft u dit dan voor.
Meld aan uw arts
Medicijnen afbouwen
Als u merkt dat de pijn afneemt, dan kunt u de pijnstilling afbouwen. Dit betekent dat u steeds minder pijnstillers inneemt totdat u geen pijnstillers meer nodig heeft. Het is niet verstandig om in een keer te stoppen. Op de volgende pagina vindt u een schema om de medicijnen af te bouwen.
Bij de afbouw van de medicijnen kunt u het beste beginnen met, indien voorgeschreven, de morfine tabletten, daarna de NSAID’s (diclofenac of ibuprofen) en als laatste de paracetamol. Dit afbouwen doet u door een dosis van het medicijn per dag te laten vervallen.
Bijvoorbeeld door in plaats van 3 maal per dag 2 maal per dag de pijnstiller in te nemen of bijvoorbeeld 1 tablet in plaats van 2 tabletten te nemen. Mocht u merken dat de pijnstilling dan toch onvoldoende is, dan kunt u het afbouwen uitstellen.
Het achterwege laten van de maagbeschermer en laxantia kunt u het beste doen een dag na het stoppen van alle medicijnen.
Op de achterzijde van deze folder leest u welke medicijnen voor u van toepassing zijn.
Meer informatie
Praktische medische informatie na uw bezoek aan de SEH vindt u op de website
www.sehzorg.nl1 of via de gratis app “seh zorg”. De website is ontwikkeld door de
Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). U vindt hier
antwoorden op veelgestelde vragen.
Vragen
Heeft u vragen over de medicijnen, dosering, afbouwschema of andere zaken?
Neem dan de eerste 24 uur na uw bezoek contact op met de Spoedeisende Hulp
Daarna kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.
Linkjes
- http://www.sehzorg.nl
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.2