Behandeling oogletsel

op de Spoedeisende Hulp

Inleiding

U, of uw kind, heeft op de Spoedeisende Hulp een behandeling gehad in verband met oogletsel. Hiervoor heeft u een oogverband gekregen. In deze informatie vindt u uitleg over oogletsel en de behandeling hiervan.

Wat is het hoornvlies

Het hoornvlies is het doorzichtige gedeelte aan de buitenkant van het oog. Het is gelegen voor de iris en de pupil.

Beschadiging hoornvlies

Het hoornvlies kan beschadigd raken door iets wat tegen of in het oog komt zoals een tak, een ijzersplinter of iets scherps dat u in uw oog krijgt.

Verschijnselen die kunnen optreden zijn:

  • pijn;
  • tranend oog;
  • niet veel daglicht kunnen verdragen.

Behandeling oogletsel op Spoedeisende Hulp

De Spoedeisende Hulp- arts bekijkt uw oog. Als er iets in het oog zit dan wordt dit verwijderd. Bij twijfel wordt de oogarts geraadpleegd.

Oogzalf

Om irritatie, maar ook om een ontsteking van het hoornvlies te voorkomen krijgt u soms een oogzalf met antibiotica.

Drukverband

Om het oog wat rust te geven krijgt u een drukkend oogverband. Hierdoor kunt u het oog niet meer bewegen. U kunt dus ook niet meer knipperen met de oogleden. Het oogverband kunt u na 24 uur verwijderen.

Na de behandeling

U mag niet in uw oog wrijven. U hoeft het oog na 24 uur niet meer af te dekken voor de genezing. Soms is dit echter prettig om het oog wat meer rust te geven en te voorkomen dat u erin wrijft.

Meestal geneest het hoornvlies snel en zonder blijvende beschadiging binnen 1 tot 3 dagen. De eerste dag na de behandeling kunt u nog last hebben. Hiervoor kunt u paracetamol (500 mg) innemen.

Langdurige klachten

Blijft u na 3 dagen nog klachten houden of worden de klachten erger dan is het verstandig om een oogarts nog eens naar uw oog te laten kijken.

U kunt hiervoor een afspraak maken bij de polikliniek Oogheelkunde.

Meer informatie

Praktische medische informatie na uw bezoek aan de SEH vindt u op de website www.sehzorg.nl of via de gratis app “seh zorg”. De website is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). U vindt hier antwoorden op veel gestelde vragen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven