Wetenschappelijke studies

Topklinisch Expertisecentrum voor complexe jicht

Huidige wetenschappelijke studies rondom jicht

  • GO Test Finale: dit onderzoek loopt nog, aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Dit onderzoek is geïnitieerd in de Sint Maartenskliniek (SMK). In dit onderzoek worden patiënten geobserveerd die al enkele jaren geen jichtaanvallen meer hebben gehad of zij kunnen stoppen met de medicatie.
  • OLATEC: dapansutrile is een nieuw innovatief medicijn voor de behandeling van jichtaanvallen; dit is een specifieke NLRP3 remmer. Enkele jaren geleden hebben we als eerste centrum ter wereld onderzoek gedaan naar de effectiviteit van dapansutrile bij patiënten met jicht. Hieruit zijn hele mooie resultaten gekomen. Om het medicijn verder te onderzoeken en op de markt te krijgen voor de behandeling van jicht is meer onderzoek nodig. In oktober 2024 zijn we van start gegaan met dit onderzoek. Mensen met jicht die graag willen deelnemen aan deze studie kunnen contact opnemen met reumatologie@viecuri.nl. Kijk ook op https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33005902/1
  • LEO 158968: onderzoek met een innovatief medicijn voor de behandeling van acute jichtaanvallen. Dit onderzoek zal in slechts drie grote jichtcentra ter wereld onderzocht worden. Het betreft een injectie om de jichtaanval te stoppen. De injectie wordt op de poli reumatologie gezet en u zult na injectie nog enkele uren op de poli moeten blijven. Er wordt gekeken naar de effectiviteit en veiligheid van het medicijn bij patiënten met acute jicht. We hopen begin 2025 te kunnen starten met dit onderzoek.
  • Kristalonderzoek - CIAPP Crystal-induced Arthitis - Personal Preference: dit onderzoek is geïnitieerd vanuit VieCuri. Bij patiënten met een gewrichtsontsteking veroorzaakt door een kristal (jicht of psuedojicht) krijgt de patiënt de keuze voor behandeling, tabletten of een eenmalige injectie. Gedurende 7 dagen wordt gevraagd een pijndagboek bij te houden. Op deze manier kunnen we erachter komen wat de voorkeur qua behandeling heeft voor de patiënt en welke behandeling het effectiefst is. Ondanks vele onderzoeken naar effectiviteit van beide middelen zijn ze nooit met elkaar vergeleken.

Afgeronde studies:

  • RAMAN: Voor een diagnose van jicht en andere kristalziekten is een microscopisch bewijs van kristallen in het gewrichtsvocht nodig. Er zijn veel signalen dat de huidige bestaande methodes hiervoor niet goed genoeg presteren. Met de Ramanspectroscoop doet VieCuri onderzoek naar het verbeteren van de diagnostiek rondom kristallen bij reumatische aandoeningen. Hiervoor werken wij samen met zowel interne als externe (internationale) vakgroepen. Het onderzoek werd gefinancierd door ReumaNederland.
  • GO Test Overture: dit onderzoek is geïniteerd vanuit VieCuri. In dit onderzoek observeerden we patiënten met jicht met 2 verschillende behandelingsstrategieën. De ene groep kreeg een aanvalgestuurde behandeling (behandeling op het moment van een jichtaanval) en de andere groep kreeg een behandeling om jichtaanvallen te voorkomen (chronische medicatie die het urinezuur verlaagt). We onderzochten welke patiënten baat hebben bij alleen het behandelen van aanvallen door middel van dieetadviezen en welke patiënten behandeld moeten worden met medicatie. De laatste patiënt rondt in november 2024 deze studie af. Begin 2025 zullen de uitkomsten gepubliceerd worden.

Linkjes

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33005902/
  2. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.2