Golimumab bij reumapatiënten

Informatie bij het gebruik van Golimuman

Inleiding

U heeft met uw reumatoloog afgesproken dat u Golimumab gaat gebruiken voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. Deze informatie is een aanvulling op de bijsluiter van het medicijn.  Lees dus altijd ook de bijsluiter van het medicijn.

Golimumab (Simponi)

De werking van golimumab

Golimumab kan bij verschillende soorten van reuma voorgeschreven worden

Golimumab hoort tot de medicijngroep van biologicals. Biologicals zoals golimumab zijn erg kostbaar en worden daarom niet zomaar voorgeschreven. De meeste patiënten zijn goed te behandelen met (een combinatie van) reumaremmers, de zogenaamde DMARD’s, zoals methotrexaat, prednison, leflunomide, sulfasalazine en hydroxychloroquine of NSAID’s. Als de reuma ondanks deze behandeling toch actief blijft, kan de reumatoloog u voorstellen golimumab (erbij) te gaan gebruiken. Golimumab is een middel dat een specifiek ontstekingseiwit (tumornecrose-factor-alfa:TNF. -α) blokkeert. Het gebruik van golimumab kan de gewrichtsklachten (pijn, stijfheid en zwelling)verminderen, maar hij wordt meestal gebruikt om de gewrichtsschade te voorkomen of sterk af te remmen.

U gebruikt golimumab meestal in combinatie met een andere reumaremmer zoals bijvoorbeeld methotrexaat.

Golimumab werkt vaak snel, meestal binnen enkele weken. Als er 4 maanden na het begin van de behandeling geen verbetering is opgetreden, zal uw reumatoloog het medicijn stoppen.

Het gebruik van golimumab

Golimumab is een geneesmiddel in de vorm van injecties. Deze injectie moet 1 maal per maand onderhuids gespoten worden. U doet dit steeds op dezelfde dag van de maand. Spuit u bijvoorbeeld voor het eerst op 3 maart, dan zijn de volgende “spuitdagen” 3 april, 3 mei, etc.

U kunt dit zelf doen, of eventueel door uw partner, mantelzorger of een andere hulpverlener laten doen. Hoewel het misschien een eng idee is, blijkt in de praktijk dat zelf spuiten heel goed is te leren. Als u nog niet kunt prikken, wordt u (de eerste keer dat u golimumab gebruikt) begeleid door een gespecialiseerde reumaverpleegkundige op de poli.

U moet golimumab altijd koel bewaren (in de koelkast tussen 2 en 8 °C).

Gebruik samen met andere geneesmiddelen

U kunt golimumab in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Vertel uw huisarts, specialist, tandarts en apotheker altijd welke geneesmiddelen u gebruikt.

Contra-indicaties

  • Bij infecties
  • Als uw hart niet goed werkt (hartfalen)
  • Als er bij u in de afgelopen 5 jaar kanker werd vastgesteld
  • Als u multipele sclerose (MS) heeft
  • Mogelijke bijwerkingen

    In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van golimumab vermeld die ooit zijn voorgekomen.

    De meest voorkomende bijwerkingen

  • Huiduitslag rond de injectieplaats
  • In sommige gevallen

  • Infecties
  • Verminderde aanmaak van witte bloedcellen
  • In zeldzame gevallen

    (tussen 0.1% en 0.01% van de gebruikers)

    • Aandoening van het zenuwstelsel (multipele sclerose (MS), neuritis optica, Guillain Barré syndroom)

    • huidtumor (basaal celcarcinoom of plaveiselcarcinoom) (< 0,7%)

    Als u ernstige bijwerkingen heeft moet u stoppen met de golimumab.

    Neem contact op met uw reumatoloog bij:

    • Hevige keelpijn al dan niet in combinatie met koorts.
    • Koorts
    • Koude rillingen
    • Verschijnselen van een infectie, zoals ziek zijn, koorts, (toename van) hoesten met opgeven van slijm, pijn bij plassen, aanhoudende diarree.
    • Tekenen van uitval van het zenuwstelsel (bijv. wanneer u een lichaamsdeel niet kunt bewegen)

    Effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

    Het is erg belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u zwanger wilt worden of al zwanger bent. Voor zover nu bekend is, heeft golimumab geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Over het gebruik van golimumab tijdens de zwangerschap en gevolgen voor het kind zijn nog weinig gegevens. De gegevens die er zijn geven aan dat het gebruik van golimumab vermoedelijk veilig is voor moeder en het ongeboren kind tot een zwangerschapsduur van 12 weken.

    Totdat er meer gegevens zijn, wordt er een persoonlijk advies gegeven. Dit hangt onder andere af van de activiteit van de ziekte. Dit kan betekenen dat soms geadviseerd wordt om te stoppen met golimumab bij een zwangerschapswens, soms zodra er een positieve zwangerschapstest is.

    In sommige gevallen is het tijdelijk onderbreken van de behandeling met golimumab niet (veilig) mogelijk. In dat geval zal uw reumatoloog de voor- en nadelen van het blijven gebruiken van golimumab bij het (plannen van een) zwangerschap met u bespreken zodat u een goede keuze kunt maken.

    Aanvullende informatie

    Ondergaat u een operatie of andere (tandheelkundige) ingreep?

    Er bestaat bij het gebruik van golimumab mogelijk een verhoogd infectierisico na operaties. Bespreek het met uw arts als u een operatie of tandheelkundige ingreep moet ondergaan. Informeer degene die de ingreep uitvoert dat u wordt behandeld met golimumab.

    Voordat u met golimumab begint

    Voor u kunt beginnen met golimumab moeten we zeker weten dat u geen tuberculose (TBC) en/of chronische hepatitis B en C (ontsteking in de lever) heeft.

    Niet toedienen van golimumab

    Golimumab mag niet worden toegediend op het moment dat u een ernstige infectie heeft. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een infectie zoals onder andere hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten met opgeven van slijm, overleg dan met uw arts. Dit geldt ook bij (risico op) seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Bij infecties moet golimumab (tijdelijk) gestaakt worden.

    Controleer uw huid

    Kijk jaarlijks uw huid van armen, benen, hoofd en hals goed na. Indien u een afwijking aan de huid bemerkt is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.

    Gaat u binnenkort op vakantie?

    Het plannen van een reis.

    Pas op reizen naar gebieden met een verhoogde kans op infecties. Overleg dit met het reisbureau en informeer via uw regionale GGD, het tropencentrum (www.tropencentrum.nl) of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl).

    Golimumab en vaccinaties

    Als u golimumab gebruikt mag u geen vaccinatie met levende, verzwakte virussen en bacteriën krijgen. Hieronder vallen onder meer vaccinaties tegen gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin en BCG. Vertel de arts of verpleegkundige die u vaccinaties voorschrijft dat u golimumab gebruikt.

    Vervoer van golimumab tijdens de reis

    Golimumab moet gekoeld bewaard worden, ook tijdens het reizen. Tijdens vliegreizen kan de medicatie NIET in uw koffer in het bagageruim. In het laadruim kan het vriezen, waardoor de werkzame stof in de medicatie bevriest en niet meer werkt. De medicatie moet dus altijd als handbagage in een koeltasje meegenomen worden. Spreek tevoren met de maatschappij af, bij voorkeur tijdens het boeken, dat u uw spuiten meeneemt als handbagage. Neem de spuiten mee in een koeltas met koelelement. Laat één koelelement tijdens de vlucht in de koeltas. Eén reserve koelelement in de vriezer van het vliegtuig, zodat u bij een lange vlucht koelelementen kunt wisselen.

    Medicijnenpaspoort en Engelstalige patiënten brief

    Als u op reis gaat is het verstandig een overzicht van alle medicijnen (medicijnenpaspoort) die u gebruikt mee te nemen. Dit kunt u opvragen bij uw apotheek. U heeft dan een document voor eventuele controles door de douane. Het is ook in geval van verlies van medicijnen of wanneer u een arts in het buitenland raadpleegt.

    Voor golimumab is een apart medicijnpaspoort nodig. U kunt 2-4 weken voor vertrek contact opnemen met de verpleegkundig reumaconsulent of reumatoloog. Indien u onverhoopt in het buitenland medische hulp nodig heeft, is het belangrijk dat u deze hulpverlener kunt vertellen welke ziekte(n) u heeft, welke medicijnen u gebruikt en hoe bij vragen uw eigen reumatoloog of bereikt kan worden. U kunt hiervoor een Engelstalige brief aan uw reumatoloog vragen. Neem hiervoor ruim voor uw vertrek (4-6 weken) contact op met uw reumatoloog

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven