Inleiding
Bij een gewrichtspunctie brengen we een naald in bijvoorbeeld uw schouder, elleboog, pols, vinger, knie, enkel of teen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen die mogelijk jicht of artritis (gewrichtsontsteking) hebben.
Doel punctie
Het doel van de punctie kan zijn:
- Vocht uit het gewricht te halen voor onderzoek. Bijvoorbeeld wanneer u mogelijk jicht heeft. Onder de microscoop kunnen wij zien of er jichtkristallen in het vocht zitten.
- Vocht uit het gewricht te halen om hiervan een kweek te maken. Zo kunnen we een infectie aantonen of uitsluiten.
- Medicatie in het gewricht brengen bij een ontsteking.
De behandeling vindt plaats in de spreekkamer op de polikliniek Reumatologie. De punctie wordt verricht door een reumatoloog, de physician assistant (PA) of een verpleegkundig specialist (VS).
Behandeling
U neemt plaats op een stoel of op de onderzoeksbank. Dat is afhankelijk van het gewricht waarin u de punctie krijgt. De arts onderzoekt het gewricht en bepaalt de meest geschikte plaats voor de punctie. Daarna desinfecteert hij uw huid met alcohol; dit kan wat koud aanvoelen. Vervolgens brengt hij de naald in. Afhankelijk van het doel van de punctie:
- Spuit de arts enkel een ontstekingsremmer (kenacort of depomedrol) met of zonder een pijnstiller (lidocaïne) in het gewricht.
- Haalt de arts alleen vocht uit het gewricht.
- Haalt de arts vocht uit het gewricht en spuit hij er daarna een ontstekingsremmer in met of zonder een pijnstillend middel.
Als de naald eruit is, krijgt u een pleister op de plaats van de punctie.
Nazorg
Het vocht dat uit het gewricht is verwijderd, kan direct op de polikliniek worden onderzocht onder de microscoop op jicht- en pseudojichtkristallen. Hiervan krijgt u direct de uitslag.
Het vocht kan ook worden opgestuurd naar het laboratorium of de afdeling Bacteriologie. De uitslag volgt na één tot twee weken telefonisch indien nodig, of anders bij uw volgende controle.
Enkele dagen rust houden
Wanneer u een injectie heeft gekregen met een ontstekingsremmer (en eventueel een pijnstiller), kunt u het beste een paar dagen rust houden om het gewricht rust te geven en de medicatie beter in te laten werken.
Heeft u diabetes?
De ontstekingsremmer kan invloed hebben op uw glucose. Wanneer u insuline spuit vanwege diabetes adviseren wij u om de eerste dagen na de injectie extra glucose controle uit te voeren. Het kan zijn dat uw glucose iets hoger is dan normaal.
Wanneer contact met ons opnemen?
Als u koorts krijgt of wanneer het behandelde gewicht warmer wordt, roder wordt of verder opzwelt, dan adviseren wij u contact met de polikliniek op te nemen.
Betekenis moeilijke woorden
- Physician assistant: Een physician assistant (PA) is een verpleegkundige of paramedicus die een vervolgopleiding heeft gedaan waarna deze zelfstandig complexe medische taken en handelingen uit kan voeren. De PA neemt hierbij taken over van een arts en is vaak werkzaam binnen een specifiek vakgebied.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1