Inleiding
U heeft met uw reumatoloog afgesproken dat u voor de behandeling van uw ziekte infusietherapie met APD krijgt.
Uw behandelend reumatoloog of reumaconsulente heeft u al informatie gegeven. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.
Wat is APD en wat is de werking van APD?
APD is de afkorting van Aminohydroxy Propylideen Disfosfonzuur (Paminodronine). Het werkzame medicijn bij deze behandeling, APD, is een stof die deel uitmaakt van een groep stoffen die bisfosfonaten worden genoemd. Bisfosfonaten kunnen worden gebruikt bij osteoporose en bij een te hoge hoeveelheid calcium in het bloed als gevolg van een kwaadaardige aandoening.
Het doel van de APD-behandeling is om de verhoogde botafbraak in uw lichaam stop te zetten of te verminderen. APD hecht zich aan het botweefsel en remt de cellen die het bot afbreken. Hierdoor wordt de botdichtheid verbeterd. De pijnklachten kunnen afnemen en verdere schade aan het skelet wordt beperkt.
Indicaties
Een behandeling met APD wordt voorgeschreven bij:
- botontkalking (osteoporose) en ter voorkoming hiervan
- Ziekte van Paget
Voorbereiding
Er is geen speciale voorbereiding voor deze behandeling nodig, u kunt uw medicijnen innemen zoals u dat gewend bent. U hoeft niet nuchter te zijn voor de behandeling.
Het infuus
U komt op de afgesproken datum en tijd naar de polikliniek Reumatologie.
Tijdens de behandeling kunt u uw eigen kleding aanhouden. U zit tijdens de behandeling in een comfortabele stoel. De verpleegkundige geeft u informatie over de gang van zaken tijdens de behandeling en begeleidt u verder. Vervolgens brengt de verpleegkundige een infuusnaald in een bloedvat van uw arm of hand in.
Uw behandelend reumatoloog heeft van te voren bepaald hoeveel APD u toegediend gaat krijgen. De APD zit opgelost in infuusvloeistof. De infuusvloeistof wordt aangesloten op het infuusnaaldje. Zodra het infuus is ingelopen, wordt het infuusnaaldje verwijderd.
Duur van de behandeling
U verblijft ongeveer twee uur op de polikliniek Reumatologie.
Als u meerdere keren een APD infuus gaat krijgen, wordt een vervolgafspraak gemaakt.
Mogelijke bijwerkingen
Het APD infuus kan een aantal bijwerkingen geven zoals hoofdpijn, vermoeidheid en koorts. De klachten kunnen lijken op een griep. Ze treden vaak pas een dag na de infuusbehandeling op. Deze klachten zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf. Paracetamol kan eventueel verlichting geven.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.