Onderooglidcorrectie

Inleiding

U heeft in overleg met uw arts besloten om een onderooglidcorrectie te laten verrichten. U heeft al informatie gekregen van uw behandelend arts. Hieronder kunt u alles nog eens nalezen.

Onderooglidcorrectie

Waarom een onderooglidcorrectie?

Veel mensen hebben last van wallen onder hun ogen. Die wallen zijn het gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog en/of van de vetophoping onder het oog. Soms ontstaat zwelling door vochtophoping van het ooglid. Ooglidwallen kunnen gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. De medische term voor deze ingreep is blepharoplastiek. (blepharo betekent ooglid).

Verwachting

Het resultaat van een onderooglidcorrectie is meestal langdurig. Toch kan een nieuwe operatie nodig zijn als de huid en spieren rondom het oog verder verslappen,

Vergoeding

Of de kosten voor het corrigeren van de onderoogleden worden vergoed is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking. Meestal worden de kosten voor deze ingreep, die onder cosmetische chirurgie valt niet vergoed.

Wij adviseren u om altijd voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.

Risico's en complicaties

  • Een meer dan normale bloedlekkage kan soms voorkomen. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uit zien.
  • U kunt last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rondom de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.
  • Bij een nabloeding van het vetweefsel kan een verhoogde druk in de oogkas ontstaan waardoor de oogzenuw kan beschadigen. Deze complicatie gaat gepaard met hevige pijn en een daling van het gezichtsvermogen. Deze verschijnselen zijn zeer zeldzaam, maar als u hier last van krijgt moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg. Een chirurgische ingreep is dan dringend noodzakelijk.
  • In een aantal gevallen treedt een ectropion op. Hierbij krult de binnenzijde van het onderooglid naar buiten, zodat het niet meer tegen de oogbol aanzit. Het veroorzaakt irritatie en een tranenvloed. Om dit te verhelpen kan een nieuwe operatie nodig zijn. Ook dit komt zelden voor en meestal verdwijnen de verschijnselen vanzelf.
  • Er kan een nieuwe operatie nodig zijn bij het niet geheel symmetrisch zijn van de ogen, als de ooglidwal niet geheel is weggenomen of een nieuwe wal is ontstaan als gevolg van een verdere verslapping van de huid en de spier rondom het oog.
  • In zeldzame gevallen kan een epitheelcyste (holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste wordt operatief verwijderd door de chirurg.
  • Er kan zwelling van de oogleden ontstaan. Hier kan weinig aan worden gedaan.

Voorbereiding

Een onderooglidcorrectie zal meestal plaatsvinden onder plaatselijke verdoving op de polikliniek. Soms is volledige anesthesie (narcose) nodig.

Preoperatief bureau

Als algehele anesthesie nodig is wordt u vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

Opnameduur

Bij plaatselijke verdoving kunt u gelijk na de ingreep weer naar huis. Bij algehele anesthesie vindt de ingreep plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat u, als alles naar wens verloopt, na de ingreep weer naar huis mag. 

Vervoer naar huis

Wij adviseren u van tevoren vervoer naar huis te regelen, omdat u in geen geval zelf naar huis mag rijden. Reizen met openbaar vervoer raden wij ook af.

De ingreep

Bij de operatie wordt een snee gemaakt onder de oogharen van de onderoogleden, met een uitbreiding naar de buitenste ooghoek. Daarna wordt het overtollige vet verwijderd of verplaatst en het teveel aan huid weggehaald. De huid wordt naar de zijkant strakgetrokken en gehecht. De littekens trekken meestal fraai bij. Soms kan de ingreep ook via de binnenkant van het onderooglid plaatsvinden. Kraaienpootjes en wallen bij de jukbeenderen worden tijdens een onderooglidcorrectie niet verwijderd.

Na de ingreep

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Er worden papieren plakkertjes op de oogleden aangebracht. Het verdient aanbeveling om thuis de oogleden vooral de eerste dagen te koelen met zakjes diepvrieserwten of een ijsbril. Het is ook verstandig om de dag van de ingreep rust te nemen. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan.

Pijnbestrijding

Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol (500 mg) is vaak voldoende.

Weer thuis

Het is verstandig de eerste paar dagen na de ingreep rustig aan te doen, zo ook niet te tillen en te bukken. In de komende dagen kunt u uw normale bezigheden langzaam opbouwen.

Belangrijk is dat u na de ingreep zeker 2 weken niet op de zij of buik slaapt. De wond kan daardoor minder goed helen of open gaan. Indien mogelijk wordt aanbevolen het hoofd van het bed iets hoger te zetten.

Poliklinische afspraak

Na ongeveer een week komt u ter controle naar de verpleegkundige op de polikliniek plastische chirurgie. Pleisters en hechtingen worden dan verwijderd. Ongeveer 6 weken na de operatie krijgt u een eindconsult bij de chirurg.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven