Labia minora correctie

Schaamlipcorrectie

Inleiding

U heeft met uw plastisch chirurg afgesproken dat een schaamlipcorrectie plaatsvindt. U heeft al informatie hierover gehad. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Waarom een schaamlipcorrectie

Tijdens het ouder worden en/of door zwangerschappen kunnen de schaamlippen er minder fraai uit gaan zien en langer worden. Veel vrouwen ondergaan pijn of ongemak bij dagelijkse bezigheden zoals fietsen, paardrijden of bij het vrijen. De oorzaak ligt vaak in de vorm of grootte van één of beide kleine schaamlippen (labia minora). Hier is iets aan te doen. Een veel voorkomende behandeling, waar weinig over wordt gesproken, is de schaamlipcorrectie. Dit is een relatief eenvoudige ingreep die vaak onder plaatselijke verdoving plaatsvindt.

Verwachting

Een schaamlipcorrectie kan uw klachten verminderen en een verbetering geven in het bereiken van uw genitale uiterlijk en uw zelfbewustzijn. De ingreep zal niet noodzakelijkerwijs een verandering geven in het bereiken van uw idealen.

Een schaamlipcorrectie kan uitgevoerd worden om esthetische redenen of voor vermindering van uw klachten.

Vergoeding

Een schaamlipcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Of de kosten worden vergoed is afhankelijk van uw zorgverzekeraar, de polisvoorwaarden en de dekking.

Wij adviseren u om altijd voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.

Risico’s en complicaties

Ondanks de zorgvuldigheid waarmee gewerkt wordt, kunnen complicaties optreden zoals:

  • Bloedingen
  • Infectie
  • Vertraagde wondgenezing
  • In sommige gevallen is een tweede ingreep nodig om een kleine afwijking te corrigeren (openvallen van de wond).

    Voorbereiding

    Een schaamlipcorrectie zal meestal onder plaatselijke verdoving plaats vinden op de dagverpleging.

    Preoperatief bureau

    Als algehele anesthesie (narcose) nodig is wordt u vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”. (indien voor u van toepassing)

    Bloedverdunnende medicijnen

    Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u , uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

    Opnameduur

    Bij plaatselijke verdoving kunt u gelijk na de ingreep weer naar huis. Bij narcose kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis.

    Vervoer naar huis

    Het is verstandig om van tevoren vervoer naar huis te regelen en te zorgen voor begeleiding. Wij raden u af zelf naar huis te rijden of alleen van openbaar vervoer gebruik te maken.

    De ingreep

    U komt in een gynaecologische houding te liggen met uw benen in de beensteunen. Met een stift wordt het overschot van huid afgetekend op uw schaamlippen. Tijdens de operatie wordt het aangetekende overschot weggenomen en worden de bloedvaatjes dichtgebrand. Vervolgens wordt de wond gehecht met oplosbare hechtingen.

    Na de ingreep

    Na de operatie, vooral de eerste 24 uur na de ingreep, kunnen de schaamlippen gezwollen en pijnlijk zijn. Ook kunt u enig bloedverlies hebben.

    Meteen na de ingreep, op de afdeling, begint u al met koelen. Dit kunt u de eerste paar dagen thuis voortzetten.

    Pijnbestrijding

    Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol (500 mg) is vaak voldoende. Het is handig als u voor de ingreep pijnstillers in huis haalt. (te koop bij apotheek en/of drogist)

    Weer thuis

    Adviezen voor thuis/leefregels

    Voor een optimaal resultaat en om het herstel te bespoedigen adviseren wij u, tenzij uw plastisch chirurg iets anders vermeld, het volgende:

  • Uw schaamlippen kunnen de eerste dagen na de ingreep gezwollen en pijnlijk zijn.
  • Er kan een licht bloedverlies optreden.
  • Gebruik geen inlegkruisjes of maandverband; dit kan gaan broeien. U kunt wel verbandgazen gebruiken.
  • U mag douchen, maar ga niet in bad.
  • De eerste dagen na de ingreep kunt u koelen (5 tot 10 minuten) met behulp van een coldpack. Leg deze over uw kleding heen.
  • Na ieder toiletbezoek goed schoonspoelen met water en deppend drogen.
  • Hechtingen kunnen zichtbaar zijn; deze lossen vanzelf op.
  • Voorkom extra druk op de schaamstreek (onderuitgezakt zitten of liggen).
  • Laat de wond regelmatig “aan de lucht” drogen of ga even op bed liggen met alleen een laken over u heen.
  • Draag de eerste weken na de operatie geen strings of strakke kleding.
  • Heb de eerste zes weken na de ingreep geen geslachtsgemeenschap,
  • Niet fietsen en/of paardrijden de eerste zes weken na de ingreep.
  • Voor de pijn kunt u, indien nodig, paracetamol gebruiken. Maximaal vier maal daags 2 tabletten van 500 mg.
  • Luister naar uw eigen lichaam en neem voldoende rust.
  • Poliklinische afspraak

    Na een week komt u op controle op de polikliniek Plastische Chirurgie voor wondcontrole. Ook wordt een vervolgafspraak gemaakt.

    Problemen?

    Krijgt u koorts, abnormale pijn of zwelling of vertrouwt u het niet? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. ’s Nachts of in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

    Tot slot

    Deze folder bevat algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Aan deze voorlichting kunt u dan ook geen rechten ontlenen. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de plastisch chirurgen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

    Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

    VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

    Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.