Huidkanker

Het verwijderen van huidkanker

Inleiding

U bent door uw huisarts en / of dermatoloog doorverwezen naar de plastisch chirurg voor het verwijderen van huidkanker. In sommige gevallen heeft er al een biopsie plaats gevonden (biopsie is weefsel onderzoek waarmee definitief vast te stellen is of het om kanker gaat en welke vorm van huidkanker het betreft).U heeft al informatie gekregen van uw behandelend arts. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Verwijderen van huidkanker

Waarom verwijderen van huidkanker?

Als de specialist aanwijzingen heeft dat er sprake is van huidkanker dan moet dit operatief worden weggehaald, om groei en/of uitzaaiing te voorkomen.

Verwachting

Allereerst is van belang dat de huidkanker in zijn geheel wordt verwijderd. 
In tweede instantie zal de plastisch chirurg er zorg voor dragen dat het mooiste cosmetische eindresultaat wordt bereikt

Vergoeding

De kosten voor het verwijderen van huidkanker worden door uw zorgverzekeraar vergoed.

Risico’s en complicaties

  • Bloeduitstortingen;
  • nabloeding;
  • infectie;
  • vertraagde wondgenezing;
  • weefselversterf;
  • Heroperatie:als blijkt dat de huidkanker niet geheel is verwijderd moet u in sommige gevallen nog een keer geopereerd worden.

Voorbereiding

Het verwijderen van huidkanker vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. Algehele anesthesie (=narcose) kan nodig zijn als de tumor behoorlijk groot is of diep is ingegroeid of op een lastige plaats zit.

Preoperatief bureau

Als algehele anesthesie nodig is wordt u vanuit de polikliniek en voor eventuele opname in het ziekenhuis doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u van tevoren vervoer naar huis te regelen, als u niet zelf naar huis mag rijden. Reizen met openbaar vervoer raden wij in dat geval ook af.

Opnameduur

De behandeling vindt poliklinisch of in dagbehandeling plaats. Dit betekent dat u, als alles naar wens verloopt, na de ingreep naar huis mag. In de folder “dagverpleging” vindt u meer informatie over de gang van zaken op deze afdeling.

De ingreep

Tijdens de ingreep probeert de plastisch chirurg de huidkanker in zijn geheel te verwijderen en de wond meteen te sluiten. Soms is een uitgebreide operatie noodzakelijk om de tumor helemaal te kunnen verwijderen .Het kan zijn dat de plastisch chirurg de operatiewond niet direct kan sluiten omdat hij een grote hoeveelheid huid weg moet nemen en/of de arts de uitslag af wil wachten van het pathologisch onderzoek. Hierbij wordt onderzocht of alle kwaadaardige cellen zijn verwijderd. De plastisch chirurg herstelt dan later de plaats waar het weefsel is weggenomen door bijvoorbeeld een stukje huid te transplanteren. Dat wil zeggen dat er van elders een stukje huid wordt gepakt en op de wond wordt gelegd, zodat dit kan ingroeien.

Herstel van de huid kan ook met behulp van een plastiek. Dit is een techniek waarbij huid rondom het defect wordt verschoven om de wond toch mooi te kunnen sluiten. In overleg met u, kan de arts besluiten om de wond vanzelf dicht te laten groeien.

Na de ingreep

Na een operatie kan het wondgebied dik, blauw en gezwollen zijn . Het wondgebied moet droog blijven. Voor de rest kunt u gewoon douchen.

Pijnbestrijding

Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol(500 mg) is meestal voldoende.

Weer thuis

Het is verstandig de dag van de ingreep rustig aan te doen. In de daarop volgende dagen kunt u uw normale bezigheden langzaam opbouwen.

Poliklinische afspraak

Na ongeveer 1 week komt u op controle naar de polikliniek Plastische Chirurgie. U krijgt dan de uitslag van het pathologisch onderzoek. Aan de hand van dit onderzoek hoort u of er nog verdere stappen genomen moeten worden. Ook worden de pleisters en eventuele hechtingen, als alles goed is, verwijderd. U krijgt voor deze controle een afspraak bij het verlaten van de afdeling Dagverpleging.

Tot slot

Dit is algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Aan deze voorlichting kunt u dan ook geen rechten ontlenen. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de plastische chirurgen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden. 

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven