Inleiding
Deze brochure bevat algemene, aanvullende informatie over de operatieve correctie van het verouderde gelaat. De brochure heeft niet de bedoeling volledig te zijn, of een gesprek met uw plastisch chirurg te vervangen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.
Door veroudering, invloed van zwaartekracht, zonbelasting en roken zakt de huid van het gelaat en de hals uit en ontstaan rimpels. Verbetering van het aanzien van het gelaat en de hals is op verschillende manieren te bewerkstelligen.
Mogelijkheden tot verbetering van het aanzien van het gelaat
- Dermatofilling
- Dermabrasie
- Laserbehandeling
- Face- en/of halslift
Dermatofilling
Bij dermatofilling wordt een materiaal ingespoten dat de rimpels opvult. Deze worden fillers genoemd.
Dermabrasie
Dermabrasie is een methode om rimpels en onregelmatigheden van de huid minder zichtbaar te maken door een zeer dunne laag van de huid af te schaven.
Laserbehandeling
Bij laserbehandeling wordt dit bereikt door een dun laagje van de huid te verdampen. Dit wordt door dermatologen gedaan.
face- en/of halslift
Een face- en/of halslift is een operatie waarbij plooien en rimpels van de huid van het gezicht en/of hals, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen, worden strakgetrokken. De plastisch chirurg bepaalt samen met u, wat voor u de beste methode voor verjonging van het gelaat is.
Vergoeding
Een face- en/of halslift en de kosten van eventuele complicaties worden niet door uw ziektekostenverzekering vergoed. Het secretariaat van uw behandelend plastisch chirurg kan u informeren over de kosten.
Risico’s en complicaties
Een face- en/of halslift heeft dezelfde algemene risico’s als iedere andere operatie, zoals:
Specifieke complicaties en risico’s bij een face- en/of halslift
Wij doen er alles aan om de risico’s te beperken. Volg de leefregels goed op voor zo min mogelijk klachten en het beste resultaat.
Voorbereiding
U mag de dag van de operatie geen gezichtscrème gebruiken.
Anesthesie
De ingreep vindt meestal plaats onder algehele anesthesie (narcose). Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig.
Preoperatief bureau
Vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Roken
U dient minstens 6 weken voor en na de operatie te stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing op kunnen treden.
Opnameduur
Meestal is een opname 1 dag.
De ingreep
Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw gezicht het operatiepatroon aan. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt enkele uren. De snede loopt van voor in de haren, voor het oor langs tot aan de oorlel (als de operatie gecombineerd wordt met een halslift loopt de snede achter het oor door tot in de behaarde hoofdhuid). De ingreep wordt vaak gecombineerd met een liposculpture (het wegzuigen van een plaatselijke vetophoping) van de hals. Daartoe wordt een kleine snede net onder de kin gemaakt. Hierna wordt een deel van de huid van het gelaat losgemaakt van de onderliggende peeslaag (deze heet de SMAS). Deze onderliggende peeslaag (SMAS) wordt door een tweetal hechtingen per kant strakgetrokken waardoor een liftend effect ontstaat. De zo ontstane overtollige huid wordt verwijderd.
Eén drain (slangetje) per kant wordt achtergelaten om overtollig bloed en vocht af te voeren. Aan het einde van de operatie wordt een verband om het hoofd aangelegd.
Na de operatie
Na de operatie wordt het gezicht gedurende een dag verbonden met een drukkend verband. In het algemeen heeft men weinig pijn. Wel kan het gezicht tijdelijk flink gezwollen zijn en kan plaatselijk een bloeduitstorting aanwezig zijn. Als u drains heeft gekregen worden deze de volgende dag door een verpleegkundige verwijderd op de polikliniek.
Voordat u naar huis gaat krijgt u een elastische hoofdband aan om de zwelling tegen te gaan. Deze band houdt u om totdat u op controle komt.
Deze band wordt in de voorbereiding op de operatie op de polikliniek aangemeten.
Pijnbestrijding
Na de operatie kan het gezicht gezwollen of licht pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u als dit nodig is, de eerste paar dagen pijnstillers (paracetamol, zo nodig 4 keer per dag 2 tabletten van 500 milligram) gebruiken. Daarna neemt de pijn snel af. Ook een strak en stekend gevoel kan optreden. Deze klachten zijn normaal en hiervoor hoeft u geen contact op te nemen.
Behandeling littekens
Voor de behandeling van littekens geldt: een half jaar tot een jaar goed beschermen tegen de zon.
Nadat de hechtingen/hechtpleisters verwijderd zijn, en de wond goed gesloten is, is het verstandig de zichtbare littekens 2 keer per dag in te masseren met een hydraterende (litteken)crème.
Voordat u naar huis gaat:
- Als u zich goed voelt en de chirurg heeft de nacontrole gedaan dan mag u weer naar huis.
- Na de ingreep zit er een licht drukkend verband om uw gezicht. Dit om zwelling en blauwkleuring te gaan. Dit drukverband draagt u tot ontslag. Hierna moet u 7 dagen, 24 uur per dag de chinstrap (kin/hoofdband) dragen.
- Afhankelijk van het type facelift blijft er een dunne drain achter die ophoping van vocht en bloed tegengaat.
- Verband en een eventuele drain worden na 1-2 dagen verwijderd en vervangen door een kinband.
- Uw oogleden kunnen gezwollen zijn; een koelbril gaat de zwelling tegen.
Weer thuis
Adviezen voor thuis/leefregels
Voor een optimaal resultaat en om het herstel te bespoedigen adviseren wij u, tenzij uw plastisch chirurg iets anders vermeld, het volgende:
- Douchen en haren wassen (met betadine shampoo) mag na de eerste poliklinische controle (5-7 dagen na de operatie) alleen als de drains zijn verwijderd.
- Draag de chinstrap (kin/hoofdband) 7 dagen, 24 uur per dag na onstlag.
- Neem veel rust, vooral de eerste week.
- Houdt het hoofd hoog bijvoorbeeld door ’s nachts op 2-3 kussens te slapen.
- Niet bukken, persen of tillen gedurende de eerste zes weken.
- Geen zwaar lichamelijk werk verrichten zoals in het huishouden of in de tuin.
Hoe verloop het herstel?
De eerste week na de operatie moet u rustig aan doen. Koel thuis regelmatig. De eerste twee weken is uw gezicht nog gezwollen en blauw. De zwelling verdwijnt na een tot twee weken.
Na zes tot twaalf weken zijn de littekens veel lichter van kleur en ziet u het eerste subtiele resultaat.
De littekens zijn op het eerste oog onzichtbaar, ook tijdens uw herstel en genezing. Ze vallen precies in de haarlijn en in de natuurlijke plooien van uw huid.
Poliklinische afspraak
Na een week komt u op controle op de polikliniek Plastische Chirurgie om de hechtingen te verwijderen en wondcontrole. Ook wordt een vervolgafspraak gemaakt.
Problemen?
Krijgt u koorts, abnormale pijn of zwelling of vertrouwt u het niet? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. ’s Nachts of in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
Drains
Wanneer u met drains naar huis gaat, belt de polikliniek Plastische Chirurgie u iedere morgen van maandag-vrijdag tussen 08.30 en 10.30 uur.
Bent u niet gebeld dan kan het zijn dat de polikliniek u niet kon bereiken. Bel dan zelf de polikliniek Plastische Chirurgie.
U mag pas douchen als de drains verwijderd zijn.
Tot slot
Deze folder bevat algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Aan deze voorlichting kunt u dan ook geen rechten ontlenen. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de plastisch chirurgen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden. Soms is het nodig een extra operatie uit te voeren om een goed resultaat te krijgen. Deze aanvullende operatie brengt extra kosten met zich mee die door u of uw verzekeraar vergoed moeten worden. Vraag dus ook bij een heroperatie aan uw zorgverzekeraar of dit ver goed wordt.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1